(VIDEO) SRUŠENE ZGRADE, HILJADE RANJENIH: Apokaliptični prizori nakon zemljotresa u Japanu!
Foto: AP

Tragedija

(VIDEO) SRUŠENE ZGRADE, HILJADE RANJENIH: Apokaliptični prizori nakon zemljotresa u Japanu!

Planeta -

Dan nakon što je serija potresa, od kojih je najsnažniji imao magnitudu 6.2, pogodila područje japanskog grada Kumamota, na južnom ostrvu Kjušu, na gotovo je istom mestu u petak zabelženo je podrhtavanje magnitude čak 7.3.

Već u prvoj seriji potresa život je izgubilo najmanje devet ljudi, više od hiljadu ih je ranjeno, a nekoliko desetina hičljada ih je, što zbog straha, što zbog teških oštećenja brojnih objekata, napustilo svoje domove.

Nakon novog zemljotresa broj mrtvih porastao je za još nekoliko, broj ranjenih za nekoliko stotina, a materijalna šteta je enormna.

Na snimcima iz helikoptera koje prikazuju japanske televizijske stanice, vide se znatno oštećene kuće i zgrade, veliki odroni zemlje koji odaju utisak kao da se na nekim lokacijama odvalilo pola brda. Prikazan je i srušeni most, a jedan od upečatljivijih prizora je i automobil parkiran pored nečijeg oštećenog doma koji je ostao da visi na ivici litice koja se nakon potresa stvorila zbog velikog odrona.

Lokalni mediji izveštavaju i o urušavanju jedne brane u okolini Kumamota, zbog čega je naređena hitna evakuacija celog jednog sela. Iako središte podrhtavanja nije bilo ispod morskog dna, potres u petak bio je izrazito 'plitak' zbog čega je japanska meteorološka agencija ipak proglasila i opasnost od mogućeg cunamija. Na kraju nije došlo do formiranja razornog talasa.

Osim stambenih objekata, teška su oštećenja pretrpele su i zgrade u kojima su smeštene razne javne institucije. Tako je u jednom gradiću blizu obale, u okolici Kumamota, naređena evakuacija bolnice i gradske skupštine zbog straha da bi se mogle urušiti.

BBC izveštava o 60-ak osoba starije životne dobi za koje se tvrdi da su možda zarobljeni nakon urušavanja staračkog doma. Hiljade građana u strahu su sigurnost pronašli na ulicama i u gradskim parkovima gde se mogu videti kako se na tlu pokrivaju ćebićima ne bi li se utoplili.

Stručnjaci tvrde da se u sledećim danima i sedmicama može očekivati niz novih potresa, tzv. popratnih udara, od kojih bi neki mogli biti i približne snage kao i onaj najjači.

Potres je u subotu ujutro pogodio južni Japan izazvao je i manju erupciju vulkana Aso, iz kojega se uzdiže dim 100 metara u visinu, javili su lokalni mediji.

Japanska meteorološka agencija proglasila je stpen opasnosti od erupcije dva na skali od pet za vulkan koji je u prošlosti već bio aktivan.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track