(VIDEO) STARA ALI UBITAČNA: Ova ruska podmornica je strah i trepet već decenijama!
Foto: Youtube Screenshot/Millitary Clips

Poboljšana "Ajkula"

(VIDEO) STARA ALI UBITAČNA: Ova ruska podmornica je strah i trepet već decenijama!

Planeta -

Atomska ruska podmornica "Ajkula" razvijena sredinom ’80-ih godina, čak 30 godina kasnije prevazilazi američke pandane, piše bivši nastavnik mirovnih snaga u Kini Sebastijan Roblin u svom članku za Nešenel interest.

Roblin kaže da su ruske podmornice mnogo tiše od američkih. Anehoične ploče kojima je podmornica obložena spolja i iznutra omogućavaju da se značajno smanji buka koju proizvodi podmornica, a drenažni odvodi u spoljnoj oblozi imaju klizne poklopce koji ublažuju zvukove.

SILA 3. epizoda: Tajfun - najveća nukelarna zver ispod mora!

Autor tvrdi da ova poboljšanja čine podmornicu klase "Ajkula" mnogo tišom čak i od poboljšanih američkih podmornica klase "Los Anđeles". Trenutno u američkoj vojsci ima 43 podmornica ovog tipa.

Kao dokaz ovih tvrdnji Roblin navodi činjenicu da su 2009. godine ruske podmornice mogle neopaženo da priđu istočnoj obali SAD, a tri godine kasnije podmornica "Ajkula" bila je neopažena mesec dana u Meksičkom zalivu.

Kao zaključak autor navodi da svi ovi slučajevi samo potvrđuju hitnu potrebu za poboljšanjem protivpodmorničke odbrane SAD.

(Sputnik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track