(VIDEO) RUSI PRAVE NAJBOLJI RATNI BROD IKADA: Nuklearni pogon mu daje neograničene mogućnosti
Foto: Facebook Printscreen

Teg koji preteže balans svetskih sila

(VIDEO) RUSI PRAVE NAJBOLJI RATNI BROD IKADA: Nuklearni pogon mu daje neograničene mogućnosti

Planeta -

Ruski "Severnoj Biro" je počeo da radi na takozvanom "Projektu 23560", velikom ratnom razaraču, naoružanim najnovijim raketnim sistemom na navođenje, koji je projektovan sa ciljem da detektuje i uništava protivničke podmornice

Brod će najverovatnije pokretati nuklearna energija i moći će da provede uzostopnih 90 dana konstantne plovidbe.

"Vođa će biti univerzalni ratni brod, konstruisan je kao razarač, ASW (protiv podmornica) i nosač raketa na navođenje", stoji u zvaničnom saopštenju.

Pored nuklearnog pogona koji mu daje gotovo neograničene mogućnosti, Vođa će biti opremljen "Kalibr-NK" i "S-500" raketnim sistemima. Brod će biti dug 200 i širok 20 metara. Moći će da razvije maksimalnu brzinu od 32 čvora. Rusija do sada nikada nije izbacila brod sa ovolikom količinom naoružanja koje pored navedenih, sadrži i supersonične rakete "Oniks P-800" čiji je domet preko 300 kilometara, ali i prilagodljiv A-192 top kalibra 130 mm.

Valerij Polovinkin, savetnik u Krilov istraživačkom institutu koji je zadužen za preliminarni dizajn, izjavio je kako će visoko sofisticirani brod imati mogućnost da se prilagođava svakoj vrsti potencijalnih borbi. Mozgovi iza ove ratne mašine tvrde da će Vođa služiti kao zavidna morska snaga. Ekspert za nautičko naoružanje, Aleksandar Mozgovoj kaže kako je dizajn broda vrlo prilagodljiv, te da je unapređenje vrlo lako implementirati.

Rusi planiraju da u more porinu 8 ovakvih morskih tvrđava, kako ih neki zovu, a izrada prvog kreće početkom 2018. godine. Svaki brod će težiti 17.500 tona,a stručnjaci tvrde da će njihova težina biti znatno veća u geopolitičkom smislu.

(Sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track