(VIDEO) STRAVIČNA STATISTIKA: Svakih 7 sekundi jednu devojčicu mlađu od 15 godina udaju na silu!
Foto: Printksin

Bolesne tradicije

(VIDEO) STRAVIČNA STATISTIKA: Svakih 7 sekundi jednu devojčicu mlađu od 15 godina udaju na silu!

Planeta -

Svakih sedam sekundi u svetu jedna devojčica mlađa od 15 godina bude prisiljena da se uda, navodi se u izveštaju organizacije Sejv d čildrn ( Save The Children).

U izveštaju se kaže da su devojčice uzrasta 10 godina prisiljene da se udaju za mnogo starije muškarce u zemljama kao što su Avganistan, Jemen, Indija i Somalija.

Grupa navodi da preuranjeni brak može da izazove niz poremećaja u kasnijem životu.

Kao glavni faktori koji utiču na izlaganje dece prevremenom braku su sukobi i ratovi, siromaštvo i humanitarne krize.

"Devojčice koje se rano udaju često ne mogu u školu, suočavaju se sa porodičnim nasiljem, silovanjem i zlostavljanjem. Zatrudne veoma rano i često obole od seksualno prenosivih bolesti, uključujući sidu", rekla je Hele Torning Šmit, direktor organizacije "Spasimo decu".

U izveštaju su rangirane države koje su najgora mesta za devojčice na osnovu školovanja, dečijih brakova, trudnoća u tinejdžerskom dobu, stope smrtnosti majki i broja žena u parlamentu.

Na dnu te liste su Čad, Niger, Centralnoafrička Republika, Mali i Somalija. Indija je opisana kao država sa velikim brojem slučajeva udavanja devojčica.

U izveštaju se navodi da su posebno u opasnosti devojčice u izbegličkim kampovima. Takođe, mnoge izbegličke porodice rano udaju ćerke kako bi se zaštitile od siromaštva ili seksualne eksploatacije.

U izveštaju se pominje primer 13-godišnje izbeglice iz Sirije koju su u Libanu udali za 20-godišnjeg muškarca. Ona sada ima 14 godina i već je dva meseca trudna.

Prema procenama Unicefa, broj brakova sa devojčicama porašće sa 700 miliona, koliko je danas, na oko 950 miliona do 2030. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track