(VIDEO) STRAVIČNA SUDBINA STRUČNJAKA UN: Došli da pomognu, vraćaju se u crnim kesama!
Foto: Printscreen Facebook

Bez milosti

(VIDEO) STRAVIČNA SUDBINA STRUČNJAKA UN: Došli da pomognu, vraćaju se u crnim kesama!

Planeta -

NJUJORK - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres potvrdio je da su dva tela pronađena u Demokratskoj Republici Kongo, posmrtni ostaci dvoje eksperata Ujedinjenih nacija koji su nestali ranije ovog meseca i dodao da će UN učiniti sve da izvede počinioce pred lice pravde.

Amerikanac Majkl Šarp, Šveđanka Zaida Katalan i njihov prevodilac oteti su 12. marta u oblasti Kasai u centralnom delu DNR, gde traje pobuna.

Oni su bili u grupi stručnjaka koji su nadgledalil režim sankcija koje je Savet bezbednosti nametnuo DR Kongu. Otela ih je pobunjenička grupa koja se zove po ratnom vođi Kamvineu Nsapu, ubijenom u vojnoj akciji u avgustu 2016. To su isti ljudi koji su prošle sedmce odsekli glave 40 policajaca.

I Katalanovoj je odsečena glava. Šarpov otac, Džon, napisao je juče na Fejsbuku da će se identiteti preminulih utvrditi na osnovu DNK analize i zubnih otisaka.

"Obavešteni smo da su dva tela belaca nađena u plitkom grobu u oblasti gde je vršena potraga, jedno muško i jedno žensko", rekao je Džon Šarp.On je dodao da, pošto nije prijavljen nestanak nijednog belca u toj oblasti, "najverovatnije se radi o telima Majkla i Zaide".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track