(VIDEO) STROGO POVERLJIVO: Šta SAD grade u tajnosti u Siriji
Foto: Youtube/Printscreen

Borba protiv ISIS

(VIDEO) STROGO POVERLJIVO: Šta SAD grade u tajnosti u Siriji

Planeta -
SAD traže način da pojačaju vojnu kampanju protiv ISIS-a.

Pentagon je potvrdio da je 50-tak vojnih specijalista već u Siriji. Obaveštajna kompanija Stratfor je objavila satelitske snimke koje pokazuju izgradnju avionske piste na kurdskim teritorijama na severu Sirije.

Američko Ministarstvo odbrane tvrdi da to mesto ne postoji. Međutim, iza bedema je sveže prokrečena zemljana pista poljoprivredne avijacije, koja dobija drugu namenu. To vojno uzletište svega je na stotinak kilometara od pozicija islamista. Satelitske fotografije pokazuju kako posao napreduje iz meseca u mesec.

Prednost te lokacije je u tome što je dobro osigurana unutar kurdske teritorije, tako da bi se mogla koristiti za snabdevanje američkih snaga razmeštenih u Siriji.

Čim smo primećeni u blizini aerodroma rekli su nam da se udaljimo, priča reporterka CNN. U napuštenoj zgradi, još bližoj islamistima, smešten je štab kurdskih snaga, odakle se direktno komanduje snagama na frontu. Preko tableta se šalju podaci o pozicijama neprijatelja. "Naši saborci su primetili pokrete dva neprijateljska vojnika, sada šaljemo informaciju o tome savezničkoj avijaciji", priča Daham Hasaki.

Kada se borba intenzivira, naredbe se izdaju sa same linije fronta. Odmah posle udara, Daham proverava da li su pogođeni ciljevi. Daham kaže da su njihovi oficiri prošli američku obuku.

Amerika je sve prisutnija u sirijskom sukobu - na nebu, a sada i na zemlji i sve odlučnija da porazi ISIL.

(N1/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track