(VIDEO) SVET TRESE VELIKA NESTAŠICA SUVOG ZLATA: Sve je traženiji, a ima ga sve manje i manje
Foto: Printscreen/ Youtube

Ko bi rekao?

(VIDEO) SVET TRESE VELIKA NESTAŠICA SUVOG ZLATA: Sve je traženiji, a ima ga sve manje i manje

Planeta -

Širom sveta vlada velika potražnja za peskom i ljudi preduzimaju velike napore kako bi došli do "zlatnih zrna".

"Peščana mafija" u Indiji zastrašuje lokalno stanovništvo ne bi li izvlačila i odvozila taj materijal, a u Maroku i na Karibima učestale su krađe peska s plaža.

Pesak je materijal koji se trenutno najviše eksploatiše u svetu. Prema podacima UN programa za zaštitu životne sredine (UNEP), pesak i šljunak čine čak 85 odsto svih materijala koji se eksploatišu na globalnom nivou.

Otkud nestašica kada ga ima svuda?

Prema prognozama UN, do 2030. godine u svetu će biti više od 40 megagradova s više od 10 miliona stanovnika. Za njih će biti potrebno osigurati infrastrukturu i izgraditi stanove. A nivo mora nastaviće da raste i pesak će biti još traženiji materijal nego što je sada.

No, postavlja se pitanje otkud nestašica peska kada ga ima svuda u prirodi, naročito u pustinjama. Stvar je u tome da je pustinjski pesak suviše gladak i kao takav se većinom ne može koristiti za komercijalne svrhe.

Takođe je važna i blizina peska gradilištima jer, iako je pesak sam po sebi prilično jeftin, njegov prevoz na velike udaljenosti nije ekonomičan.

Tako nešto mogu da priušte tek bogate zemlje poput Singapura i Katara koji su najveći uvoznici peska.

(Danas.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track