(VIDEO) TRAMPU SE SMRKLO OD CENE: Evo zašto Er fors 1 košta četiri milijarde dolara
Foto: Printscreen YouTube

Leteća tvrđava

(VIDEO) TRAMPU SE SMRKLO OD CENE: Evo zašto Er fors 1 košta četiri milijarde dolara

Planeta -

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp smatra da je novi avion za šefa Bele kuće, čuveni "Er fors 1", preskup i traži da se otkaže porudžbina, a evo šta sve ta letelica ima pa joj je proizvođa "Boing" nabio cenu od četiri milijarde dolara.

"Er fors 1" tehnički nije avion, a broj 1 je šifra koja označava da je unutra predsednik SAD.

"Er fors 1" ej modifikovani "boing" 747-200, vojni avion napravljen specijalno za predsednika SAD. Ovaj sadašnji ušao je u službu 190-ih godina prošlog veka i vek trajanja mu je pri kraju, pa je američka vojska naručila novi avion čiji je osnov "boing" 747-8.

(VIDEO) NI A-BOMBA MU NIŠTA NE MOŽE: 9. stvari koje ne znate o avionu američkih predsednika

Ovaj avion ima komercijalni oklop koji je ključan za transformisanje u mobilni komandni centar u slučaju napada na SAD. Ima nadograđeni električni sistem na vojni nivo i dva sistema rezervne snage. To znači da je "Er fors 1" zaštićen od elektromagnetnog pulsa, energetske eksplozije koja može da uništi svu elektroniku - u prevodu, od eksplozije nuklearnog oružja na velikoj visini.

Među drugim dodacima je vojna oprema za komunikacije i sistem samoodbrane. Pošto američka vojska nikad nije objasnila šta je to, veruje se da je reč o kontramerama za ispaljene projektile.

Pravi posao počinje tek kada kupe avion: naime, uvek se kupe dva aviona, da imaju rezervni.

Avion ima predsedničku kancelariju (Foto: Printscreen YouTube)
Avion ima predsedničku kancelariju (Foto: Printscreen YouTube)

"Er fors 1" ima unutrašnjost od 400 kvadratnih metara. Tu su predsednikova privatna kancelarija, konferencijska sala, i čak sala za fitnes. Na raspolaganju su i dve potpuno opremljene kuhinje, kojima upravlja tim šefova, a koje mogu da nahrane 100 osoba. Hranu spremaju vojni kuvari da bi bili sigurni šta se sve stavlja u jelo.

Ima i konferencijsku salu (Foto: Printscreen YouTube)
Ima i konferencijsku salu (Foto: Printscreen YouTube)

Avion ima i medicinski apartman opremljen operacionom salom, u kojem je uvek lekar. Takođe ima dovoljno goriva za let od Vašingtona do Hongkonga, a može da se puni u vazduhu.

Cela leta - prava sitnica. Jedan sat leta ovog aviona košta između 180.000 i 200.000 dolara.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track