(VIDEO) U ALEPU VEĆ PROSLAVLJAJU POBEDU: Oslobođeno 85 odsto grada, oficiri čestitaju jedni drugima
Foto: Ap 9 Mart 2015

Bliži se kraj borbi

(VIDEO) U ALEPU VEĆ PROSLAVLJAJU POBEDU: Oslobođeno 85 odsto grada, oficiri čestitaju jedni drugima

Planeta -

U Siriji se spremaju za konačnu pobedu u Alepu: oficiri i komandanti pripadnika samoodbrane već čestitaju jedni drugima u radio programu.

Poslednjih dana stotine militanata koji su okružili vladine snage na istoku grada predali su oružje uz posredovanje Turske. Zajedno sa porodicama u autobusima ih izvoze u provinciju Idlib. Džihadisti koji se nisu predali ostali su zatvoreni u nekoliko kvartova na teritoriji od oko 10 kvadratnih kilometara.

Sirijska vojska se sprema da objavi vest o konačnom oslobađanju Alepa nakon masovne predaje militanata koji su ostali u istočnom delu grada, piše iračka agencija „Fars“. Prema njenim podacima, islamisti koji su potisnuti u žestokim borbama pristali su da predaju oružje nakon jučerašnjih pregovora sa vladinim činovnicima.

„Stotine militanata su napustili Alep u zelenim autobusima u utorak uveče nakon što su napustili pozicije u području trga Bab el Hadad na jugoistoku grada i pozvali su na evakuaciju civila iz zone borbenih dejstava“, navodi list.Na taj način vladine snage su uspele da oslobode istorijski centar severoistočno od istorijske Citadele. Prema podacima iranskih novinara, predali su se militanti Fatah el Alepa, jednog od odreda koji ratuje pod okriljem Džejš el Fataha. Pored toga, sirijska vojska je pokrenula veliku ofanzivu iz pravca aerodroma, tako što je sa njegovog istočnog oboda okružila grupe protivnika. Teroristi su pružili otpor i zatražili pregovore nakon bezuspešne kontraofanzive.

„Fars njuz“ piše, pozivajući se na arapske medije, da su teroristi vodili pregovore sa ruskom stranom uz posredovanje Ankare. Na sastanak sa predstavnicima militanata ruski oficiri su stigli u Tursku, navodi list.Na društvenim mrežama militanti su počeli da potvrđuju da napuštaju Alep, nakon nekoliko godina otpora. „Gubimo Alep, ali ćemo se boriti i na drugim mestima“, citira list resurse bliske militantima. Vojnici sirijske vojske i militanti Hezbolaha već čestitaju jedni drugima pobedu.

Na ulicama se čuju povici „Alahu ekber!“, pišu iranski novinari.

Prema izveštaju sirijske vojske, do sinoć vladine snage su uspostavile kontrolu nad 80 odsto istočnog Alepa, dok su džihadisti potisnuti u zoni od oko 10 kvadratnih kilometara u jugoistočnom delu grada, piše „Fars“.

Prema podacima ruskog Centra za mirenje zaraćenih strana u Siriji poslednjih dana sirijske vladine snage oslobodile su od militanata 10 kvartova. Na taj način sirijska vojska kontroliše već 45 kvartova istočnog Alepa, koje su ranije držali militanti.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track