(VIDEO) U ĆELIJI SAM SMUVAO I HALE BERI: Amerikanac 28 godina nevin u zatvoru!
Foto: AP

JEZIVO

(VIDEO) U ĆELIJI SAM SMUVAO I HALE BERI: Amerikanac 28 godina nevin u zatvoru!

Planeta -

BIRMINGEM - Skoro 30 godina proveo sam nevin u ćeliji, sanjajući hranu, krevet, kraljicu i brak s Hale Beri, a kad sam oslobođen, izašao sam u drugačiji svet, došao sam na drugu planetu.

Ovo je ispričao Entoni Rej Hinton (60), Amerikanac koji je tri decenije u zatvoru čekao smrtnu kaznu, a sada je oslobođen.

Nije bitno ko je kriv

- Imao sam 29 godina kad sam kosio travu ispred kuće moje majke u Birmingemu, a dva policajca su došla i uhapsila me. Detektivu sam rekao da su uhvatili pogrešnog čoveka. On je odgovorio: „Nije me briga da li si kriv ili nisi. Bićeš osuđen“ - ispričao je Hinton za Gardijan.Kako kaže, rekli su mu da odgovara opisu čoveka koga traže i podigli optužnicu, a 17. decembra 1986. osuđen je na smrtnu kaznu.

- Moja ćelija bila je dimenzija 1,5 sa 2,1 metar. U njoj sam provodio oko 24 sata na dan. Tri godine nisam progovorio ni reč sa drugim ljudskim bićem. Morao sam da gledam 54 muškarca kako prolaze pokraj mene da bi ih pogubili. Moja ćelija bila je nekih 10 metara od komore i mogao sam osetiti miris spaljenog mesa. Pustio sam mašti na volju. Posetio sam kraljicu, oženio se Hale Beri - priča Hinton.

Nakon ponovljenog procesa, 3. aprila 2015. povučena je optužnica protiv njega.

- Pustili su me istog dana. Nisam to mogao da prihvatim. Kad ste zatvoreni 30 godina, više ništa nije isto. Bilo je kao da sam u zakoračio na drugu planetu. Neko je morao da me upozna sa internetom. U zatvoru sve vreme razmišljate o stvarima koje ćete pojesti, a po izlasku na slobodu shvatite da ne želite ništa. Nakon što sam godinama spavao u fetalnom položaju, sanjao sam o tome da se rastegnem. Godinu i po se još nisam raširio u krevetu. Svake večeri izlazim i gledam zvezde i Mesec jer nisam mogao da ih vidim. Šetam po kiši jer je decenijama nisam osetio - ispričao je Hinton.

ZahvalanADVOKAT MU POMOGAOEntoni Rej Hinton kaže da bez advokata Brajana Stivensona i Inicijative za jednaku pravdu ne bi danas bio slobodan:- Pisao sam mu pošto sam ga video na televiziji jedan dan dok su me vraćali nazad u ćeliju. Upoznao sam ga 1995. i napokon sam imao nekoga ko će se boriti za mene. On je angažovao balističkog stručnjaka i dokazao da pištolj korišćen za ubistva nije moj. Državni tužilac je odbio da o tome priča i još 16 godina sam čekao smrtnu kaznu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track