(VIDEO) U SRCU KALIFATA: Iračka vojska ušla u Mosul prvi put posle dve godine
Foto: Reuters

Veliki uspeh

(VIDEO) U SRCU KALIFATA: Iračka vojska ušla u Mosul prvi put posle dve godine

Planeta -

Jedinice 9. oklopne divizije armije Iraka ušle su u Mosul, izjavio je portparol iračkog Ministarstva odbrane general Tahsin Ibrahim.

Divizija se probila kroz mosulsko predgrađe Intisar u okviru ofanzive pokrenute pre više od dve nedelje.

Zvaničnici su upozorili da će ulazak u Mosul najverovatnije izazvati najveće borbe dosad i da se očekuje da će se voditi ulične borbe od vrata do vrata.

Očekuje se da će se aktivirati i bombaši samoubice. Zato je general Ibrahim upozorio civile da ne izlaze napolje.

"Oko 100.000 vojnika koalicije predvođene iračkom armijom učestvuje u prodoru u Mosul i odsecanju sela po sela od domašaja Islamske države, ali u Mosul ulaze samo irački vojnici", navodi se u saopštenju komandanata na terenu.

U oslobađanju Mosula učestvuju i antierorističke jedinice, čiji je zadatak je da eliminišu snajperiste ID i da otkriju improvizovane bombe koje su džihadisti postavili na ulazu u grad. Teroristi pokušavaju da uspore napredovanje iračke vojske tako što su nasuli po ulicama velike količine šljunka.

Osim toga, ni vreme ne ide na ruku oslobodiocima. Naime, u utorak je oko Mosula zaduvao vetar i digao peščanu oluju. To je teroristima, koji su za dve godine u Mosulu upoznali svaki pedalj grada, dalo taktičku prednost - iračka vojska ne poznaje tako dobro teren. U uslovima peščane oluje i smanjene vidljivosti ni sofisticirano oružje ne fukcioniše najbolje, pa se ne očekuje brzo oslobađanje grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track