(VIDEO) U ZATVOR ZBOG TVITA! Neslano se šalila na internetu, sud joj uručio jednogodišnju robiju
Foto: Printscreen/ Youtube

Nema šale sa istorijom u Španiji

(VIDEO) U ZATVOR ZBOG TVITA! Neslano se šalila na internetu, sud joj uručio jednogodišnju robiju

Planeta -

Španski sud je u sredu osudio jednu ženu na zatvor zbog toga što je objavljivala šale na Tviteru u vezi sa atentatom iz 1973. na jednog od istaknutijih figura Frankove diktature.

Španski Vrhovni sud proglasio je Kasandru Veru (21) krivom zbog veličanja terorizma i ponižavanja žrtava terorizma te joj je uručio jednogodišnju zatvorsku kaznu. Nije verovatno da će ići u zatvor zbog toga što oni koji su osuđeni za nenasilne zločine sa zatvorskom kaznom nižom od dve godine ne budu zatvoreni.

Vera je objavila 13 tvitova između 2013. i 2016. u vezi sa atentatom na admirala Luisa Karera Blanka koji je bio premijer fašističkog diktatora Francisca Franka. On je bio ubijen u napadu autobombom u Madridu 20. decembra 1973, a napad je izvela baskijska separatistička organizacija ETA. Eksplozija je bila toliko jaka da je Blankov auto odbacila na krov crkve u kojoj je pre atentata slušao misu.

Unuka Karera Blanka je napala odluku javnih tužilaca da optuže Veru i sude joj, jer, kako je navela, iako su šale bile neukusne, da nisu bile vredne takve pravne akcije.

"Plašim se društva u kojem sloboda izražavanja, koliko god žalosna bila, može dovesti do zatvorske kazne", navela je Lucija Karero Blanko.

Nacionalni sud u Madridu je rekao da iako su se ti događaji dogodili davno, da su ostali ožiljci tog napada i kako žrtve zaslužuju poštovanje. Nekliko političara kritikovalo je presudu.

(telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track