(VIDEO) UGASIO SE BISER MOSADA: Jedna od najvećih špijunki svih vremena preminula u 100. godini
Foto: Printscreen

Legenda Izraela

(VIDEO) UGASIO SE BISER MOSADA: Jedna od najvećih špijunki svih vremena preminula u 100. godini

Planeta -

Šlomit Kišik-Koen, izraelska špijunka s nadimkom "biser Mosada", umrla je u ponedeljak u 100. godini, pišu izraelski mediji.

Kišik-Koen je dugo radila u Libanu, gde je pomagala u prelasku Jevreja iz Libana i drugih arapskih zemalja u Izrael. Tako je pomogla da oko hiljadu Jevreja iz Libana dođe u Izrael.

"Zbogom (...) najbolja izraelska špijunko u Libanu", napisao je dnevnik "Yediot Aharonot".

Ta žena, poznata i pod nadimkom "Šoula", rođena je 1917. u Argentini u jevrejskoj porodici koja se preselila u Jerusalim, dok je ona bila dete. Nakon udaje za bogatog trgovca, libanskog Jevrejina Džozefa Koena koji je bio 20 godina stariji od nje, dolazi u Bejrut gde počinje volonterski da radi za buduću jevrejsku državu.

Nakon stvaranja države Izraela priključila se Mosadu za koji je od 1947. do 1961. prikupljala vojne obaveštajne podatke iz Sirije i Libana. Govorila je da mužu nikada nije otkrila ništa o svom poslu i da je dvojicu sinova uspela da pošalje u Izrael.

"Šoula" je 1961. uhapšena u Libanu, gde je osuđena na smrt, ali joj je kazna nakon žalbe promenjena. Bila je deo tada "veoma važne, ako ne i najvažnije špijunske mreže", rekao je u dokumentarnom filmu Al Džazire prikazanom 2016. Sami al Katib, bivši čelnik libanske obaveštajne službe.

Oslobođena je u razmeni zatvorenika nakon izraelsko-arapskog rata u julu 1967, nakon čega je s porodicom živela u Jerusalimu.

(Appnews.be/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track