(VIDEO) UKRAJINSKI DESNIČAR OLEG LJAŠKO: Ovoj nesposobnoj i lažljivoj vladi za sve je kriv Putin!
Foto: Printscreen Yt

Prekipelo mu

(VIDEO) UKRAJINSKI DESNIČAR OLEG LJAŠKO: Ovoj nesposobnoj i lažljivoj vladi za sve je kriv Putin!

Planeta -
Predsednik Radikalne stranke Ukrajine pred novinarima je pozvao vlasti u Kijevu da odogovornost za probleme u zemlji ne prebacuju na predsednika Rusije umesto da same preuzmu odgovornost.

Za podelu Ukrajine krivo je korumpirano rukovodstvo zemlje, a ne rat u Donbasu i ruski političari, kaže Oleg Ljaško, vođa neofašističke Radikalne stranke i veliki protivnik Rusije.

"Da li je kriv Putin što ova vlada krade? Da li je kriv Putin što ova vlada obmanjuje i vara ljude?", ogorčeno je pitao novinare Ljaško i počeo da sipa informacije: pad BDP dosegao je kritičan nivo, a nezaposlenost je dosegla maksimum otkad se Ukrajina otcepila od SSSR.

"Ne možeš da kriviš ogledalo za to što ti je krivo lice", rekao je Ljaško.

Ionako teška ekonomska i socijalna situacija u Ukrajini dodatno se pogoršala proteklih nedelja, a čak i neofašistima je dosta dosadašnje prakse vlasti da za to krivi sve druge, pa čak i ukrajinski narod, a ne katastrofalnu politiku aktualne vlade.

Na primer, predsednica Centralne banke Ukrajine, Valerija Gontarjeva, optužila je građane, koji mahom žive na ivici egzistencije, da odlaze u inostranstvo na duge odmore, troškare tamo ogromne količine novca, prebacuju u strane banke ogromne svote, pa su tako izazvali rekordnu devalvaciju ukrajinske grivne.

Predsednica Centralne banke Ukrajine Valerija Gontarjeva je čak optužila narod da je kriv za devalvaciju nacionalne valute (Foto: Reuters)
Predsednica Centralne banke Ukrajine Valerija Gontarjeva je čak optužila narod da je kriv za devalvaciju nacionalne valute (Foto: Reuters)

Međutim, činjenica je da životni standard građana Ukrajine naglo pada, pa većini ne pada na pamet ni običan izlet. Da je tako potvrdila je i švajcarska banka "Credit Suisse", koja je Ukrajinu stavila na poslednje mesto u Evropi po nivou blagostanja.

I britanski Ekonomist priznaje da je ukrajinska ekonomija sada najslabija u svetu. Na kraju 2015. godine devalvacija grivne iznosila je 48,7 odsto, a Ukrajina je postavila i rekord u povećanju potrošačkih cena, koje su prvi put porasle 43,3 odsto u periodu od 20 godina, citirajući ukrajinske agencije prenosi portal Ukraina.ru.

(112 Ukraina/Ukraina.ru)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track