(VIDEO) UN U ŠOKU ZBOG TURSKOG ZAKONA: Ankara otvara vrata seksualnom zlostavljanju dece!
Foto: Printscreen YouTube/Wochit News

Legalizacija pedofilije

(VIDEO) UN U ŠOKU ZBOG TURSKOG ZAKONA: Ankara otvara vrata seksualnom zlostavljanju dece!

Planeta -

NJUJORK - Predlog zakona u Turskoj, kojim bi osuđujuća presuda za seksualno zlostavljanje dece bila poništena ukoliko se prestupnik oženi maloletnom osobom nad kojom je izveo seksualni napad, doveo bi do razvoja "klime nakažnjivosti" za zlostavljanje dece u Turskoj, upozorilo je u ponedeljak više agencija UN.

U kritikama tog predloga zakona navodi se da je on sličan davanju amnestije zlostavljačima dece, kao i da bi mogao da izloži žrtve dodatnoj patnji u rukama svojih zlostavljača.

"Bilo kakvi oblici seksualnog nasilja nad decom su zločini, koji bi kao takvi trebalo da budu kažnjeni", poručili su u zajedničkom saopštenju Dečiji fond UN (UNICEF), Populacioni fond UN (UNFPA), Žene UN i Razvojni program UN u Turskoj.

Agencije su pozvale sve poslanike turskog parlamenta da urade šta je u njihovoj moći kako bi obezbedili da sve devojčice i dečaci u Turskoj budu bolje zaštićeni od svih oblika seksualnog zlostavljanja. Predlog zakona je u četvrtak prošao prvo čitanje u parlamentu, uprkos protivljenju kritičara koji su optužili vladu da ohrabruje silovanje maloletnih osoba. Ankara je, međutim, odbacila te kritike, naglasivši da je zakon usmeren na rešavanje pitanja rasprostranjene pojave dečjih brakova.

Očekuje se da će turski poslanici nastaviti debatu sutra pre drugog i poslednjeg glasanja, navodi Rojters. Ukoliko bude usvojen, predlog zakona će omogućiti oslobađanje muškaraca koji su okrivljeni za pedofiliju ako su to počinili bez "primene sile, pretnje ili nekog drugog ograničenja pristanka" i ako se napadač "oženi žrtvom".

U očitom pokušaju da ublaži kontroverze, premijer Binali Jildirim naložio je vladajućoj Partiji pravde i razvuja, koja je podnela predlog zakona, da održi pregovore sa opozicijom u parlamentu o tom predlogu. Turski ministar pravde Bekir Bozdag negirao je da predlog zakona ima bilo kakve veze sa legitimizovanjem silovanja, rekavši da kritičari "namerno iskrivljuju" ovo pitanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track