(VIDEO) CIPRAS ISPRAĆEN OVACIJAMA IZ EVROPSKOG PARLAMENTA: Sutra donosimo plan za rešenje krize
Foto: Printscreen

Burna sednica

(VIDEO) CIPRAS ISPRAĆEN OVACIJAMA IZ EVROPSKOG PARLAMENTA: Sutra donosimo plan za rešenje krize

Planeta -
Diskusija o Grčkoj bila je tako žučna da je Manfred Veber čak rekao grčkom premijeru da ne laže
1 / 5 Foto: Printscreen

BRISEL - Sednica u Evropskom parlamentu posvećena grčkoj dužničkoj krizi, na kojoj se evroposlanicima u dva navrata obratio premijer Grčke Aleksis Cipras, trajala je nešto više od tri i po sata, bila je žučna i povremeno su se čule i uvrede.

Cipras se prvi put obratio evorposlanicima na početku, priznavši da njegovoj zemlji za krizu nisu krivi "zli stranci", nego prethodne vlade i politika po kojoj krediti zapravo nisu išli grčkom narodu, nego stranim bankama.

Evroposlanici su jako oštro reagovali na njegov govor i usledila je burna diskusija, koju možete pogledati ovde.

http://www.youtube.com/watch?v=cz8Q6dVB4PE

13:10 - "Ova debata trebalo je da se desi ranije", kazao je premijer Grčke Aleksis Cipras u završnom obraćanju poslanicima EP:

"Prošle nedelje većina evroposlanika tvrdila je da pobeda "ne" na referendumu znači "ne" Evropi. Ali, moja vlada nema tajni plan da izvede Grčku iz evrozone", nastavio je on.

"Naravno da moramo da uradimo više, ali i tražimo pomoć da bismo to mogli da uradimo", poručio je Giju Verhofštatu.

"Moramo da poštujemo zakone evrozone. Ali imamo i pravo na izbor. Ako suverene vlade nemaju pravo da odlučuju o porezima u sopstvenoj zemlji, nema potrebe da budu birane", nastavio je.

"Potpuno se slažem sa stavom da Evropski parlament treba da ima jaču ulogu u evropskoj demokratiji. Kako je moguće da imamo tri institucije - ECB, EU i MMF - a sa planom za kredit izađe MMF, a ne Evropski parlament? Od nas se traži da razgovaramo s tri različite institucije, a one često imaju drugačija, suprotstavljena mišljenja", rekao je.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

"Gospodine Veber, najsnažniji izraz solidarnosi u istoriji moderne Evrope dogodio se 1953, kad je vaša zemlja izašla iz dva svetska rata, a Evropa, evropski narod, pokazali su najveću solidarnost. Otpisali su 60 odsto duga Nemačkoj", odgovorio je nemačkom evroparlamentarcu Manfredu Veberu, koji ga je ranije napao da laže.

"Shvatamo da se ova debata ne tiče samo jedne države. Reč je o sudbini naše zajedničke platforme: evrozone i Evrope... Vreme je da upregnemo se snage. I sutra ćemo doneti konkretna rešenja za poštene i sveobuhvatne reforme, zaključio je Cipras i izašao iz Evropskog parlamenta ispraćen ovacijama.

13.04 - "Slažem se da mi u ovom domu nemamo pravo da krojimo kapu Grčkoj i bilo kojoj državi, ali niko nema pravo ni da neodgovorno troši novac poreskih obveznika drugih članica, pogotovo ne onih koje nemaju ni upola velike plate kao što imaju Grci. Znali su da su neki krediti lihvarski, a opet su ih prihvatili", Rekla je Ruža Tomašić, evroposlanik iz Hrvatske.

12:20 - "Nešto je trulo u državi Grčkoj, ali nešto je trulo i u EU. Na početku se desio prvi greh - stvaranje monetarne unije, a danas žanjemo šta smo posejali... U odnosima Grčka-EU bili smo svedoci brojnih poslednjih rundi pregovora, pa znamo da reč "poslednja" ne znači poslednja, nego ništa drugo...", rekao je Rišard Legutko (ECR).

"Pa ako se ovo pozorište nastavi, mislim da će nam biti sve nejasnije koga i šta pokušavamo da spasimo. Da li spasavamo monetarnu uniju, grčko društvo, kredibilitet vlade, kreditore, reputaciju Angele Merkel ili mogućnost da unija bude još čvršća? Jer sve ovo ne možemo da spasimo. Nekih žrtava mora biti", završio je on.

Sednica Evropskog parlamenta (Foto: Printsreen)
Sednica Evropskog parlamenta (Foto: Printsreen)

12:00 - "Ujedinjena Evropa bez Grčke je kao dete bez krštenice. Grčki narod ne želi greksit, 80 odsto naroda ne želi. To bi nas žestoko koštalo u ekonomskom, socijalnom i geopolitičkom smislu. I svi mi pod hitno do nedelje moramo da uradimo ono što treba, koliko god da košta, da bismo reč 'grekzit' zauvek izbrisali iz rečnika EU", rekao je Dimitrios Papadimulis, evroposlanik iz Ciprasove Sirize

11:30 - Marin le Pen (Nacionalni front, Francuska) u nekoliko rečenica pozvala je Ciprasa da izađe iz "čeličnih ralja" evra.

"Grčka mora diplomatski da se izvuče iz ovih čeličnih ralja", rekla je.

11.20 - "EU ne funkcioniše jer se ceo Mediteran našao u pogrešnoj valuti. Evropske zemlje su različite, a ako pokušate da ih spojite bez traženja pristanka njihovih naroda, to neće funkcionisati. Evropa je sada podeljena na sever i jug. Postoji novi Berlinski zid i zove se evro. Gospodine Cipras, vaša zemlja nikad nije smela da prihvati evro, ali su je naterali. Kada su pokrivali dugove, nisu pokrivali dugove naroda, već dugove banaka", osuo je paljbu po EU jedan od najzagriženijih evroskeptika, lider britanskog UKIP Najdžel Faradž.

"Ako imate hrabrosti, trebalo bi visoko uzdignute glave da da izvedete grčki narod iz evrozone. Da, biće teško prvih nekoliko meseci, ali s devalviranom valutom i prijateljima širom sveta - oporavićete se", zaključio je Faradž.

11.00 - Šef ALDE-a Gi Verhofštat zatražio je od Ciprasa da predstavi uverljiv paket reformi.

"Rekli ste da su Grci uložili značajne napore, i to je istina. Ali ona koja nije uložila značajne napore je grčka politička kasta. Predstavite uverljiv plan reformi u roku od 48 sati. U suprotnom će doći do izlaska Grčke iz evrozone, a cenu će platiti grčki narod", upozorio je Verhofštat.

http://www.youtube.com/watch?v=P84tN0z4jqM#action=share

"Prošle nedelje postavljeno je 13 direktora, od toga 12 iz Sirize, a samo jedan koji ne zna šta je. Ulazite u zamku PASOK-a, postajete deo problema. Vi ste jedini političar koji može da zaustavi sistem korupcije u Grčkoj. Imate izbor i vrlo je jednostavan. Kako želite da vas pamte? Kao izbornu nesreću koja je osiromašila narod ili kao stvarnog revolucionarnog reformatora? Pokažite da ste pravi vođa, a ne lažni prorok", rekao je Verhofstadt uz ovacije.

Ciprsu je prvi put bilo neprijatno.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

10:45 - Šef Evropske narodne stranke Manfred Veber obrušio se na Ciprasa.

"Cipras predstavlja vladu koja je mnogo toga rekla poslednjih sedmica. Vaš ministar odbrane preti da će pustiti imigrante u EU, rečeno nam je da smo teroristi! Čovek bi očekivao da će se jedan premijer izviniti za takve izjave, ali ne, on je samo ćutke prešao preko njih", kazao je.

"Ne lažite ljude. Otpis duga neće naškoditi bankama, već medicinskim sestrama u Slovačkoj i javnim zvaničnicima u Finskoj", rekao je Veber, aludirajući na zajmove koje su te dve zemlje dale Grčkoj, a od čijeg vraćanja još nema ničeg. , barem za sada, nema ništa.

"Umesto da održavaju referendum, ostale države članice su, za rasliku od vas sprovele potrebne reforme i fiskalnu konsolidaciju koju vi nazivate katastrofalnom", zaključio je Veber.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

10:35 - "Danas dolazimo pred vas s jakim mandatom dobijenim od grčkog naroda, nećemo se sukobiti s Evropom, želimo zajedno da rešavamo probleme. Želimo da rešimo probleme koji su ugrozili i i nas i evrozonu. Evropa se nalazi na kritičnoj raskrsnici. Tražimo trajno rešenje za dužničku krizu, ovo nije grčki, ovo je evropski problem, i zahteva evropsko rešenje. Istorija je istorija sukoba koji vode ka kompromisima. Moramo ostati ujedinjeni. Grčka radi na detaljnim predlozima koje će predstaviti evrozoni", zaključio je Cipras svoj govor, koji možete pogledati:

10:32 - "Većina Grka jednostavno nema izbora osim da zahteva da im se pruži rešenje, izlaz iz problema. Zahtevamo dogovor sa našim evropskim komšijama, ali ne bilo kakav, već dogovor koji će biti znak da Grčka izlazi iz krize i da će se na kraju tunela u kojem se nalazimo pojaviti svetlo", rekao je Cipras.

10:30 - "Uprkos svemu što sam dosad rekao, nisam jedan od onih političara koji smatraju da su za grčku situaciju krivi 'zli stranci'. Grčka je na ivici bankrota jer su godinama naše vlade bile klijentelističke vlade, jačale su korupciju i stvorile spregu između političke i ekonomske moći, utaja poreza je poprimila zabrinjavajuće razmere", kazao je.

Gromoglasni aplauz.

http://www.youtube.com/watch?v=VFMUcUGA66I

10.25 - "Novac koji smo dosad dobili bio je za spas Grčke i evropskih banaka, on nije stigao do grčkog naroda", kazao je Aleksis Cipras evroparlamentarcima.

"U poslednjih pet godina Grčka je pretvorena u laboratoriju za politiku štednje i rezova. To se pokazalo kao pogrešno i neuspešno. Grčki javni dug mora postati održiv. Politika rezova je zarobila našu ekonomiju u začarani krug recesije. Grci su hrabro odgovorili na referendumu, usprkos pritisku, zatvaranju banaka i medijskom terorisanju. To nije bilo okretanje leđa Evropi, to je bio povratak osnovnim evropskim vrijednostima", počeo je Cipras.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

10:20 - Ako ne postignemo sporazum, Grčka može da padne u bankrot, rekao je Tusk dodajući da će sve strane biti na gubitku ako ne bude postignut dogovor.

"Ako pregovori propadnu, svi će izgubiti, ne treba imati iluzija o tome", naveo je on.

"Neću da ulazim u to ko je imao pravo, a ko je bio u krivu kad je reč o grčkom referendumu. Ostavimo ono što se dogodilo u prošlosti iza nas", kazao je Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track