(VIDEO) UŽIVO DAN 204 ZAHARČENKO: Mi prosto nemamo opremu za obaranje boinga!
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 204 ZAHARČENKO: Mi prosto nemamo opremu za obaranje boinga!

Planeta -
Holandski veštaci saopštili da je MH17 pogođen u letu velikim brojem projektila izuzetne brzine, ali nisu naveli ko bi mogao da bude odgovoran za nesreću

DONJECK - Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko kaže da proruske snage, koje Zapad optužuje za obaranje malezijskog aviona u julu ove godine, ne raspolažu oružjem kojim bi mogli da obore jedan boing.

Avion na letu MH17 "Malezije erlajnz", oboren sredinom jula na istoku Ukrajine, pogođen je u letu "velikim brojem projektila izuzetne brzine", što je raskomadalo letelicu, saopštili su danas u prvom zvaničnom izveštaju holandski veštaci. Međutim, nisu objavili da li je avion na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur oboren raketom, kao ni ko bi mogao da bude odgovoran za nesreću.

"Mogu da kažem samo jednu stvar: mi prosto nemamo tehničku opremu koja može da obori jedan boing, pa ni taj malezijski avion", rekao je Interfaksu Zaharčenko.

Boing 777 Malezije Erlajza oboren je 17. jula iznad oblasti koju su na istoku Ukrajine držale proruske snage. U nesreći je stradalo svih 298 putnika i članova posade. Konačan izveštaj očekuje se u roku od godinu dana od nesreće.

Zarobljeni ukrajinski vojnici, Foto Reuters

15.01 - Proruske snage oslobodile su do sada 648 zarobljenika u okviru sporazuma o prekidu vatre, izjavio je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisjenko. Lisjenko je dodao da ukrajinska strana radi na obezbeđivanju oslobađanja još oko 500 zarobljenika, ali nije rekao koliko će zarobljenika osloboditi ukrajinska vlada i kada, javlja Rojters. Predsednik Ukrajine Petar Porošenko izjavio je juče da su proruske snage zarobile skoro 1.200 ljudi tokom konflikta.

Sergej Lavrov, Foto Reuters
Sergej Lavrov, Foto Reuters

13.25 - Rusija očekuje da će pregovori o statusu samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR) početi brzo, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov dodajući i da se prekid vatre na istoku Ukrajine generalno poštuje, iako ima incidenata. "Što se tiče razgovora o statusu jugoistoka zemlje, u Protokolu iz Minska predviđeni su koraci u tom pravcu. Nadamo se da će takvi razgovori početi brzo", rekao je ministar inostranih poslova Rusije, dodajući da je format razgovora "očigledan - to su vlasti Ukrajine i lideri LNR i DNR, koji su potpisnici Protokola iz Minska od 5. septembra", prenosi Itar-Tass.

http://www.youtube.com/watch?v=z0-VcyWwQeM

12.06 - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko izjavio je tokom posete lučkom gradu Marijupolju da je nemoguće pobediti u konfliktu samo vojnim sredstvima. "Mislim da ćemo osvojiti rat u Ukrajini... tačnije, osvojićemo mir", rekao je Porošenko. Iz njegovog kabineta u Kijevu saopšteno je da je on s određenim članicama NATO dogovorio direktno snabdevanje Ukrajine modernim naoružanjem "koje će nam pomoći da se zaštitimo i pobedimo", javlja RIA Novosti.

Prvi zvanični susret Vladimira Putina i Petra Porošenka, Foto AP
Prvi zvanični susret Vladimira Putina i Petra Porošenka, Foto AP

10.07 - Predsednici Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Petar Porošenko, složili su se da će nastaviti dijalog sa ciljem okončanja sukoba na istoku Ukrajine, saopštio je Kremlj. Putin i Porošenko su telefonom razgovarali o "koracima koji bi mogli da olakšaju mirno rešenje situacije na jugoistoku Ukrajine". "Dijalog će biti nastavljen", navodi se u kratkom saopštenju Kremlja. Porošenkova pres-služba saopštila je i da su Porošenko i Putin ukazali na značaj misije OEBS u nadgledanju sporazuma o prekidu vatre i da će obe strane nastaviti da "usklađuju aktivnosti da bi se podržao prekid vatre", prenosi Itar-Tass.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track