(VIDEO) UBIJTE IH SVE U 17 SATI: Francuzi likvidirali braću Kuaši i sve teroriste u gradu!
Foto: Ap I Rojters

Masakr u listu Šarli ebdo

(VIDEO) UBIJTE IH SVE U 17 SATI: Francuzi likvidirali braću Kuaši i sve teroriste u gradu!

Planeta -
Braća Kuaši su odgovorni sa masakr nad 10 novinara satiričnog nedeljnika Šarli ebdo i dvojicom policajaca 7. januara u Parizu u znak osvete zbog toga što je Šarli ebdo u više navrata objavljivao karikature proroka Muhameda

PARIZ - Braća Said i Šerif Kuaši, osumnjičeni za napad na francuski satirični časopis "Šarli Ebdo", ubijeni su danas u štampariji u Damarten-an-Goelu gde su držali jednog taoca, koji je oslobođen živ i zdrav, a par minuta kasnije su oslobođeni i taoci koje su dvoje terorista držali u košer-supermarketu u Port de Vensenu u Parizu.

Kako navode francuski mediji, braća Kuaši ubijena su nakon što se iz štamparije, u kojoj su oni od jutros držali jednog taoca, video dim i začulo se više jakih eksplozija, pošto su snage francuske žandarmerije (GIGN) izvele napad na objekat.

22.30 Četiri talaca u jevrejskom supermarketu u Parizu verovatno su ubijeni pre policijske akcije tokom koje je ubijen otmičar Amedi Kulibali, izjavio je večeras tužilac Pariza Fransoa Molen.

21.00 Amedi Kulibali, napadač iz košer supermarketa u Parizu, nazvao je danas francusku televiziju BFMTV i izjavio da je koordinirao svoju akciju sa osumnjičenima za napad na redakciju "Šarlija Ebdoa". Poslušajte glasove terorista koji su govorili staloženo i bez iakavog straha u glasu.

http://www.youtube.com/watch?v=87q7WmvpcYA

18.20 FRANCUSKA GORI: Nova talačka kriza: Upad u zlataru na jugu Francuske!

Još jedna talačka kriza ovoga puta na jugu Francuske. Taoci su zarobljeni u jednoj zlatari u Montpeljeu!

ČETVORO MRTVIH U NAPADU SPECIJALACA U SUPERMARKET!POGLEDATE UPAD FRANCUSKE POLICIJE!

http://www.youtube.com/watch?v=R-Sosl1Fh1U

Braća Kuaši su odgovorni sa masakr nad 10 novinara satiričnog nedeljnika Šarli ebdo i dvojicom policajaca 7. januara u Parizu u znak osvete zbog toga što je Šarli ebdo u više navrata objavljivao karikature proroka Muhameda.

Podsetimo, Potera za dvojicom braće osumnjičenih za napad na redakciju satiričnog nedeljnika Šarli ebdo u Parizu, u kome je ubijeno 12 ljudi, pretvorila se u opsadu i talačku krizu jer su teroristi upali u štampariju u mestu Damartin en Goel, severoistočno od Pariza, gde drže jednog taoca.

Televizija Sky News prenosi poteru uživo, pogledajte i sami:

17.38 - Bezbednosne službe u Francuskoj dobile su naređenje da u 17 sati otpočne oslobađanje talaca. Naređeno je da svi teroristi moraju da budu likvidirani. U specijalno organizovanoj i koordinisanoj akciji sva trojica terorista su likvidirani. Prema još nepotvrđenim informacijama svi taoci su oslobođeni ali se ne zna da li je neko od taoca stradao.

POGLEDAJTE UPAD SPECIJALACA U KOŠER SUPERMARKET

http://www.youtube.com/watch?v=R-Sosl1Fh1U

17.27 - Svetski mediji javljaju da su braća Kuaši ubijeni!

17.10 - Počelo oslobađanje talaca. Čuju se pucnji iz vatrenog oružja kao i jake eksplozije.

16.37 - Sastanak između francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel, planiran za nedelju u Stazburu, odložzen je posle serije napada u Parizu, izjavio je danas Armin Mahmer, portparol predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca. Martin Šulc je, inače, bio organizator planiranog sastanka dvoje evropskih lodera, prenosi AFP.

16.14 - Nekoliko stotina Francuza muslimana okupilo se ispred Velike džamije u Strazburu i održalo minut ćutanja u znak poštovanja prema žrtvama terorističkih napada na satirični list Šarli ebdo u Parizu.

16.00 - Francuska tajna služba upozorila je zvanični Pariz još u utorak, dan pre napada, da imaju podatke da se sprema teroristički akt.

14.19 - Islamska država (ISIL) je preuzela odgovornost za terostičke napade u Parizu i zapretila da su Velika Britanija i SAD sledeće na udaru.

"Počeli smo operacijom u Francuskoj, za koju preuzimamo odgovornost. Sutra će biti u Britaniji, Americi i drugima," rekao je islamski sveštenik i jedna od lidera ISIL Abu Saad al Ansari na propovedi u iračkom gradu Mosulu, koji kontroliše ta teroristička organizacija, piše izraleski list Haarec. .

"To je poruka svim zemljama koje učestvuju u koaliciji (predvođenoj SAD) koja je ubila članove Islamske države", zapretio je on. Istovremeno, penzionisani američki general Tomas Mekinerni izjavio je za Foks njuz da ne mora obavezno da znači da ISIL stoji iza napada u Francuskoj samo zato što je Al Ansari dao ovakvu izjavu i da postoji mogućnost da ovaj pokret sve to govori u propagandne svrhe.

13.13 - Nekoliko škola evakuisano je u Damartin en Goelu. Oko hiljadu đaka, koji su od jutros zatočeni u školama zbog opsadnog stanja u tom mestu, uspešno je odvedeno kućama. U školama su ostali osnovci i deca iz obdaništa, a okolo su postavljene jake policijske snage.

13.00 - Talac kog braća Said i Šerif Kuaši drže u štampariji "Kreasion tendans dekuvert" u Damartin en Goelu ipak je muškarac, javlja Skaj njuz. To je Mišel Katalano (26), za kog prijatelji i rođaci kažu da je pošao na posao, a nisu mogli uspostaviti kontakt sa njim i da mu jave za opasnost.

12.40 - Deca iz škole u Damartin on Goelu, koja su zatvorena u učionicama zbog opsade terorista u štampariji, postavila su selfije na Tviteru i poručila da se ne plaše.

12.27 - Policajci udaljavaju novinare od industrijskog kompleksa u Damartin on Goelu, javlja Dejli telegraf.

12.20 - "Pregovarači trenutno rade svoj posao", potvrdio je Pjer Anri Brande, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske.On je rekao da se ne može reći da se vodi dijalog s braćom Šerifom i Suadom Kuašijem, ali ni da se razmišlja o upadu policije.

12.15- Akciju hapšenja braće Kuaši preuzele su specijalne jedinice žandarmerije Pripadnici antiterorističke jedinice policije "Raid“, kako navode mediji, pružaju samo podršku. Cilj je, kako naglašavaju, da se braća Kuaši, koji poseduju teško naoružanje, uhapse živi. Akcijom komanduje general Deni Favijer, generalni direktor nacionalne žandarmerije, koji je upravljao I intervencijom decembra 1994.kada je grupa islamista iz Alžira uzela kao taoce putnike jednog aviona.

12.00 - Žena čiji su automobil ukrala braća Kuaši, koje francuska policija traži već dva dana, rekla je francuskim medijima da je prepoznala napadače.

11.53 - "Strašno smo uplašeni. Zvali smo roditelje da im kažemo kako smo. Moramo da čekamo. Kažu nam da ostanemo u školi i da budemo mirni, ali ne možemo da budemo mirni kad se stvarno plašimo", rekla je za BBC Marion Ženi, učenica srednje škole u Damartin en Goelu.

Ovde je juče ubijena policajka (Foto: AP)
Ovde je juče ubijena policajka (Foto: AP)

11.45 - Ubica policajke u Monružu, čiji identitet je danas otkrila policija, ima veze sa braćom Šerifom i Saidom Kuašijem koji su izvršili teroristički napad na magazin Šarli ebdo. Dnevnik Poen tvrdi da su ubica iz Monruža i braća Kuaši članovi istog džihadističkog ogranka Bit-Šomon. Zvanične vlasti do sada su tvrdile da ne postoje veze između dva napada.

11.43 - U gradiću Damartin en Goel, u blizini štamparije u kojoj su braća Kuaši zabarikadirana sa ženom taocem, pojavio se tenk. Armija Francuske očigledno dovodi pojačanje snagama specijalne policije. Stručnjaci za talačke krize kažu da je dobro što je talac žena, jer ima nade da će je braća Kuaši ostaviti u životu.

11.30 - "Francuska je u stanju šoka!", rekao je predsednik Francuske Fransoa Oland u obraćanju naciji. On je upozorio da postoji opasnost od novih napada i pozvao na nacionalno jedinstvo, rekavši da to ne znači napuštanje svojih verovanja, ideologija, niti uniformisanost. On je pozvao sve građane na "Republikanski marš" u nedelju posle podne kako bi se odala počast žrtvama napada.

11.22 - Četiri osobe povređene u terorističkom napadu na redakciju satiričkog magazina Šarli ebdo u Parizu će preživeti, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev. On je rekao da su ranjenici i dalje u teško stanju, ali život im više nije ugrožen. Još sedam lica, koja su zadobila lakše povrede, već su napustila bolnicu, dodao je ministar. U napadu na "Šarli ebdo ubijeno je 12 osoba, a osumnjičeni za napad braća Šerif i Said Kuaši su u bekstvu.

11.20 - U blizini zgrade štamparije u Damartin en Goelu, u kojoj braća Kuaši drže ženu taoca, spustili su se policijski helikopteri, javlja Raša tudej.

11.18 - "Mi smo u ratu protiv terorizma. Nismo u ratu protiv religije", izjavio je premijer Francuske Manuel Vals, javlja AFP.

11.15 - Lokalni političar otkrio je francuskim medijima da je pregovarač stupio u kontakt s braćom Kouchani preko telefona. Oni su rekli da žele da umru kao mučenici. Medicinske ekipe nalaze se na mestu događaja, ali zasad nisu morale da intervenišu.

11.10 - Osumnjičeni za teroristički napad na magazin Šarli ebdo u Parizu, braća Šerif I Said Kuaši, drže samo jednog taoca u štampariji "Kreasion tendans dekuvert" u Damartin en Goelu, piše Parizijen. Štamparija inače ima samo pet zaposlenih. Zgradu su opkolile jake policijske snage, koje su već započele pregovor sa osumnjičenima.

11.05 - Strahuje se da su braća Kuaši naoružana ručnim raketnim bacačem, javlja Dejli miror. Opsada štamparije u kojoj drže taoce nastavlja se.

10.50 - Severna pista aerodroma "Šarl de Gol", u čijoj blizini se odvija talačka kriza, zatvorena je a letovi su preusmereni. zatvorena je i cela industrijska oblast oko Danmartin en Goela.

10.40 - Policija je naložila stanovnicima Danmartin en Goela da ostanu u kućama. Đacima je rečeno da ne izlaze iz škola, saopštile su gradske vlasti na svom sajtu, prenosi BBC.

10.30 - Mediji su javili da su u poteri pale prve žrtve i da su dve osobe ubijene, a 20-tak je povređeno. Međutim, Državno tužilaštvo u Parizu demantovalo je informacije o žrtvama u pucnjavi tokom potere za braćom Kuaši.

Napadači ubili su još dvije osobe, ranili 20!? Policija ih stjerala u kut http://t.co/2dtCt4Wf9E#CharlieHebdo pic.twitter.com/fvJkXoNizk

— Jutarnji.hr (@Jutarnji) January 9, 2015

10.20 - U razmeni vatre u poteri za osumnjičenima za teroristički napad na satirični dnevnik Šarli ebdo ima poginulih i ranjenih. Parizijen tvrdi da je u razmeni vatre bilo dve žrtve i dvadesetak povređenih. Rojters javlja, pozivajući se na radio RTL, da je jedna osoba poginula a da ima više ranjenih.RTL javlja da su i da su počeli pregovori o oslobađanju talaca i predaji osumnjičenih.Mediji su prethodno javili da da su braća braća Šerif I Said Kuaši ušli u jednu štampariju u mestu Damartin en Goel i da tamo drže taoce.

10.15 - Šerif I Said Kuaši ušli su u jednu štampariju u mestu Damartin en Goel, gde drže taoce. Dve osobe, koje su povređene u razmeni vatre, odvezene su u bolnicu. Napadači su ukrali auto jutros oko 8.40 sati u mestu Montanji Sent Felisite, u regionu. Samo koji minut kasnije došlo je do razumene vatre u Sen e Marn, nadomak Damartin en Goel.

10.00 - Jedan radnik industrijske zone u Damartin en Goel čuo je pucnje. "Radim u fabrici 'Kine Najžel'. Čuo sam dva hica i odmah su policajci već bili kod nas. Zabranjeno nam je da budemo blizu prozora, I zatraženo je da ne napuštamo zdanje", preneo je on.

09.25 - U ruralnoj oblasti En, severoistočno od Pariza, snage bezbednosti uz pomoć helikoptera pretražuju šumovitu oblasti u kojoj su begunci opljačakli benzinsku pumpu i ostavili automobil kojim su pobegli iz Pariza posle napada.

09.25 - Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev izjavio je da je ukupno 88.000 pripadnika snaga bezbednosti u stanju pripravnosti širom zemlje, kao i da će u nedelju u Parizu biti održana međunarodna konferencija o terorizmu. Kaznev je rekao da je devet ljudi privedeno u okviru operacije hvatanja osumnjičenih počinilaca. Murad Hamid (18), koji je osumnjičen za saučesništvo u izvršenju napada, sam se predao policiji, ali nije jasno kakvu je on ulogu imao u napadu, navodi AFP.

09.22 - Dok su napadači, uprkos opsežnoj operaciji, proveli drugu noć u bekstu, šef britanske obaveštajne agencije MI5 je upozorio da islamisti planiraju "još jedan veliki napad na teritoriji Zapada" i da su obaveštajne agencije možda nemoćne da ih zaustave.

09.20 - Teroristička organizacija Islamska država (ISIL) proglasila je odbeglu braću "herojima" na svojoj radio stanici Al-Bajan.

Pogledajte kako su napadači došli, pobili novinare u redakciji Šarli edboa, i pobetli!

http://www.youtube.com/watch?v=tVDkFi-WBTA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track