(VIDEO) VOJSKA UKRAJINE: Mobilisaćemo žene ako se muškarci ne odazovu
Foto: Printscreen Yt

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) VOJSKA UKRAJINE: Mobilisaćemo žene ako se muškarci ne odazovu

Planeta -
Žene će biti slate na front ako muškarci ne budu motivisani, kaže predstavnik Generalštaba vojske Ukrajine

KIJEV - U Generalštabu vojske Ukrajine ne isključuju mogućnost da i žene pozivaju u vojsku ako se muškarci ne odazovu mobilizaciji u obimu u kom se očekuje, izjavio je predstavnik Generalštaba ukrajinske armije Vladislav Seleznjev.

Kijev se nada da će muškarci biti "motivisani dobrovoljci", izveštava RIA Novosti, prenosi Raša tudej.

"U suprotnom donosićemo rešenja u okviru ukrajinskog Zakona o mobilizaciji i odredićemo kategorije ženskih obveznika koje ćemo pozivat", rekao je on.

Najmanje 12 osoba poginulo je u artiljerijskom napadu na tri mete u Donjecku (Foto: Printscreen YouTube)
Najmanje 12 osoba poginulo je u artiljerijskom napadu na tri mete u Donjecku (Foto: Printscreen YouTube)

14.34 - U Donjecku se opet na meti artiljerije našao trolejbus i zasad je sigurno da su dve osobe poginule u tom napadu, dok je u napadu na centar za distribuciju pomoći poginulo pet, a povređeno osoba.

"Danas u 12.50 granatiran je trolejbus na liniji 14, koja vodi duž avenije Matrosov, u vreme dok je stajao na stanici 'Radne rezerve'. Stradali su putnici i vozač", saopštili su predstavnici skupštine grada.

U granatiranju gradskog centra za distribuciju humanitarne pomoći poginulo je pet, a povređene su tri osobe, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije DNR. Centar se nalazi u aveniji Panfilovoj. Još pet osoba poginulo je u artiljerijskom napadu na Dom kulture u opštini Azotnoje.

15.14 - Sastanak Kontakt grupe za Ukrajinu nije danas održan u Minsku, a predstavnici proruskih snaga su za njegovo otkazivanje optužili Kijev, tvrdeći da ukrajinske vlasti "izbegavaju dijalog". "Nažalost, nijedan ukrajinski predstavnik nije došao", izjavio je pregovarač LNR Vladislav Deinego.

Denis Pušilin (Foto: AP)
Denis Pušilin (Foto: AP)

14.19 - DNR i LNR spremne su da pregovaraju s Kijevom o prekidu vatre i povlačenju vojnika na stvarne linije fronta, izjavio je Denis Pušilin u ime DNR.

14.10 - Dve ruske novinarke koje rade za televiziju Lajf njuz uhapšene su u Donjecku, a drži ih ukrajinska obaveštajna služba, saopštila je ta telefizija, prenosi Raša tudej. Aram Gabreljanov, direktor grupe NjuzMedija, kojoj Lajf njuz pripada, saopštio je da su novinarke odvedene u nepoznatom pravcu u okviru navodne istrage o postavljanju mina duž puta. Novinarke su identifikovane kao Jelisaveta Hramcova i Natalija Kaljiševa.

13.53 - Bolnice u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici prešle su na vanredan režim rada jer su zatrpane ranjenim građanima, a nemaju dovoljno lekova i osoblja. Ministarka zdravlja Larisa Ajrapetjan izjavila je da su privremeno otkazane planirane operacije.

"Rezerve lekova su nam dovoljne za dve sedmice i s nestrpljenjem čekamo humanitarnu pomoć s medicinskim potrepštinama iz Rusije", citira njene reči Itar-Tass.

12.55 - Ukrajinska vojska dovlači novu tehniku i ljudstvo na front u Donjeckoj i Luganskoj narodnoj republici, javljaju agencije.

12.42 - Misija OEBS utvrdila je da je grad Lugansk 27. januara bombardovan kasetnim bombama, javlja Raša tudej."Specijalna nadzorna misija posetila je 28. januara Artjemovsku oblast na jugozapadu Luganska da bi procenila štetu nanetu granatiranjem koje je trajalo od večeri 27. januara", prenosi RIA Novosti navode iz dokumenta. Posmatrači su posetili 16 oštećenih kuća i razgovarali sa njihovim vlasnicima, koji su im rekli da su tog dana dva puta granatirani.

http://www.youtube.com/watch?v=ZfrkdZgZyoQ
http://www.youtube.com/watch?v=I1eZQE1QxqI

10.00 - Još petorica ukrajinskih vojnika poginula su u okršaju sa proruskim snagama.

"Ukrajina je izgubila pet vojnika, a još 23 su ranjena tokom artiljerijskih napada i sukoba u poslednja 24 časa", izjavio je portparol ukrajinske vojske Vladislav Seleznjov, prenosi Rojters. Vojnici su poginuli u napadu raketnim sistemom "grad", kaže Seleznjova.

09.48 - Borci samoproglašene Donjecke Narodne Republike zarobili su ukrajinsku zastavu u mestu Ugljegorsku, objavio je na Tviteru komandant tamošnjih snaga samoodbrane Igor Strelkov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track