(VIDEO) TIM ISTRAŽITELJA: MH17 oborio BUK koji je došao iz Rusije i zatim se tamo vratio
Foto: Printscreen

Prvi put

(VIDEO) TIM ISTRAŽITELJA: MH17 oborio BUK koji je došao iz Rusije i zatim se tamo vratio

Planeta -

Avion "Malezija erlajnza" na letu MH17 (Amsterdam-Kuala Lumpur) oboren je dok je leteo preko istoka Ukrajine 17. jula 2014. Poginulo je svih 298 putnika i članova posade, uključujući 80 dece.

Snimak konferencije za novinare Zajedničkog istražilačkog tima (JTI) možete da pogledate ovde:

U Zajedničkom istražilačkom timu (JIT) su članovi iz Holandije, Australije, Belgije, Ukrajine i Maleije. Oni su tokom dve godine pregledali oko 200 delova olupine aviona i razovarali sa više od 200 svedoka, saslušali oko 150.000 telefonskih razgovora i pregledali oko pola miliona fotografija i snimaka.

14:10 - Snimke koje istražitelji predstavljaju kao dokaze dostavila je obaveštajna služba Ukrajine!

14:08 - JIT kaže da nisu ni razmatrali situaciju na ukrajinskom nebu u trenutku rušenja aviona jer to nije predmet njihove istrage.

14:05 - Na pitanje novinara da li imaju ideju zašto je BUK uopšte dovezen iz Rusije, istražitelji kažu da su na istoku Ukrajine odvijale borbe i da toliko mogu da kažu.

Foto: Printscreen Ruptly TV
Foto: Printscreen Ruptly TV

14:03 - Na pitanje novinara o tome da li su i u kojoj meri sarađivali sa ruskim vlastima, istražitelji kažu da su poslali "nekoliko" pitanja ruskim vlastima, a dobili su odogore na neke od njih. Još ima nekih pitanja na koja nije ogovoreno, kažu istražitelji.

14:00 - Na pitanje o umešanosti Rusije u ovaj napad, istražitelji kažu da neće da komentarišu.

13:52 - Istragom je obuhvaćeno oko 100 ljudi, ali istražitelji ne smatraju sve njih krivcima. Tek treba da se utvrdi lanac komande i odgovorosti.

13:55 - Novinari pitaju istražitelje da li ignorišu dokaze koje je Rusija slala istražiteljima zato što ne prate scenario koji istražitelji prate. Istražitelj kažu da su uključili i neke ruske materijale, ali ne i snimke radara, koje, kažu, nisu dobili.

13:50 - Zaključi ruskog istraćnog tima su netačni, a još ih nismo dobili, kažu holandski istražitelji.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

13:45 - "Na osnovu rezultata krivične istrage može se zaključiti da je let MH217 oboren 17. jula 2014. raketom 9M38 lansiranom sa sistema BUK, koji je dovezen s teritorije Ruske Federacije", kaže šef Nacionalne jedinice za krivičnu istragu iz Holandije Vilbert Paulisen.

Istražitelji na licu mesta (Foto: AP)
Istražitelji na licu mesta (Foto: AP)

13:41 - Raketa je ispaljena iz grada Pervomajskog, sa teritorije koju kontrolišu snage samoodbrane samoproglašenih narodnih republika Donjecka i Luganska, kaže JIT. Tu informaciju dali su im američki i evropski stručnjaci.

13:38 - Istražitelji kažu ne veruju da je avion oboren s ukrajinske teritorije pod kontrolom Kijeva. Ne mogu da ukažu na to koje osobe su odgovorne za ovu tragediju.

Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

13:33 - Kad je avion oboren, BUK se vratio u Rusiju, kažu istražitelji i dodaju da se pozivaju na svedoke u toj tvrdnji.

13:25 - Avion je oborio BUK s teritorije Rusije. Kao dokaz za to predočen je snimak antiraketnog sistema BUK koji je s pratećim vozilima, napravljen u Donjecku.

13:20 - Malezijski avion oboren je raketom sa zemlje i nijedan drugi avion nije primećen u blizini u to vreme, rekli su istražitelji pošto su predstavili svoje dokaze koji odbacuju mogućnost da je malezijski avion srušila druga letelica, da je pao zbog kvara ili zbog terorističkog napada u kabini.

13:00 - Dva scenarija su moguća, kažu istražioci. Oni su pustili razgovor između ukrajinske kontrole leta i malezijskog aviona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track