(VIDEO) VLADIMIR PUTIN: Zapad neće skoro ukinuti sankcije, a nećemo ni mi
Foto: Printscreen RT

Direktna linija

(VIDEO) VLADIMIR PUTIN: Zapad neće skoro ukinuti sankcije, a nećemo ni mi

Planeta -

Predsednik Rusije je 14. put u redovnoj godišnjoj emisiji "Direktna linija" razgovarao uživo sa javnim ličnostima i građanima o najvažnijim pitanjima u zemlji i svetu i svemu što ih interesuje. Emisija je trajala 3 sata 39 minuta, a predsednik je odgovorio na 80 pitanja.

Predsedniku Rusije stiglo je milion pitanja, više od 3 miliona telefonskih poziva, 400.000 es-em-esova, a prvi put zainteresovani su mogli da postavljaju pitanja preko društvenih mreža putem aplikacije.

Obama pokazao da je pristojan čovek

Na pitanje da prokomentariše izjavu svog američkog kolege Baraka Obame da je napravio grešku u Libiji, Vladimir Putin je kazao da je to još jedan dokaz da je predsednik SAD pristojan čovek.

Foto: Printscreen RT
Foto: Printscreen RT

"Treba hrabrosti da priznate tako nešto", smatra predsednik Rusije, koji je podsetio da je Barak Obama kao senator kritikovao politiku američke vlade u Iraku - ali je napravio istu grešku u Libiji kad je postao predsednik.

"Dobro je priznati svoje greške, ali loše je ako se s greškama nastavi. SAD žele da prate isti kurs u Siriji, ali uspeli smo da to izbegnemo sarađujući s Amerikom na iznalaženju rešenja", zaključio je Putin.

Žena predsednik Rusije?

"Može li žena da postane predsednica Rusije? Tata kaže da jedino Putin može s Amerikom", pitala je Putina devojčica.

"Nije nam potrebno da se merimo s Amerikom. Treba da gledamo svoja posla u ekonomiji, obrazovanju, zdravstvu... A možda bi se žena i najbolje nosila s tim", odgovorio je predsednik.

Sukob oko Nagorno-Karabaha

Rusija će uraditi sve da se reši kriza u Nagornom Karabahu, bez obzira na to ko šta priča, kaže Vladimir Putin."To je veoma osetljiva tema, prema njoj treba da se odnosimo shodno poznatom lekarskom principu - ne naneti štetu... Tražimo politički kompromis. Pre neku godinu mislio sam da smo blizu rešenja, ali, nažalost, pogrešio sam", izjavio je Putin, odgovarajući na pitanje o situaciji u Nagornom Karabahu.

Foto: Printscreen RT
Foto: Printscreen RT

Šta mislite o novoj vladi Ukrajine?

"Ništa. Tek su stupili na dužnost, ne znam ih", odgovorio je predsednik Rusije.

"O plana u devet tačaka koji je usvojila prethodna vlada, ispunjene su samo dve tačke. Rezultat je bolan. Zainteresovani smo da Ukrajina stane na noge i postane snažan partner", dodao je.

Što se tiče primene Sporazuma iz Minska, Vladimir Putin kaže da je Rusija ispunila sve svoje obaveze.

"Najvažnija pitanja su politička, da stanovništvu istočne Ukrajine budu zagarantovana prava i da se sprovedu političke reforme", rekao je on i dodao ne može da utiče na Kijev da usvoji reforme.

"U Ukrajini su oligarsi bili i ostali na vlasti", ocenio je.

Šta će biti sa Donbasom?

"Dosta zavisi od realizacije Minskog sporazuma o Ukrajini“, naveo je Putin, odgovarajući na pitanje zašto se odlaže ustavna reforma o posebnom statusu regiona na jugoistoku Ukrajine i ne potpisuje se zakon o amnestiji.

Ako naši partneri iz SAD žele da zajedno prođemo taj put, oni treba da utiču na svoje partnere u Kijevu. Zašto stalno govore da mi nešto moramo da ispunjavamo? Što smo morali to smo i ispunili“, dodao je ruski predsednik.

Sankcije Zapada

Ruski farmeri zabrinuti da će njihovi proizvodi biti odbačeni ako se ukinu zapadne sankcije protiv Rusije.

"Uzeli smo kredite, ako nas istisnu s tržišta nećemo moći da ih isplaćujemo i gotovi smo", kazao je zabrinuti farmer.

"Postoje programi podrške za farmere, ali da ne budemo takvi pesimisti.Vladimir Putin kaže da ne veruje da će zapadne zemlje uskoro ukinuti sankcije protiv Rusije... Ne mislim da će Zapad uskoro ukinuti sankcije Rusiji. U slučaju njihovog produženja, Rusija će produžiti recipročne mere", rekao je Putin na pitanje farmera kakva je situacija sa sankcijama, kako zapadnim tako i, recipročnim, ruskim.

Budući predsednik SAD

Na pitanje ko je gori za Rusiju, Hilari Klinton ili Donald Tramp, Putin je odgovorio: "Znate, treba tražiti ko je bolji, a ne ko je gori". On je naglasio da SAD treba da se vode ne pozicijom sile i imperatorskim ambicijama, već da poštuju partnere, uključujući Rusiju.

"Rusija sarađuje sa SAD u borbi protiv terorizma, po pitanju Irana, Sirije i u neširenju nuklearnog oružja", kazao je i dodao da "nisu mogući zdravi međunarodni odnosi uz američku politiku izuzetnosti."

On je kazao i da ne veruje u drastičnu promenu američke politike prema Rusiji u slučaju da pobedi Hilari Klinton.

"Što se tiče konkretnih država, uzmite SAD za primer. Prvo je stariji Buš bio na vlasti, zatim mlađi Buš - u svakom slučaju, jedna porodica. Klinton je bio dvaput zaredom predsednik, sad njegova žena pretenduje - opet na vlasti može da ostane jedna porodica. Gde je tu smena? Kod nas se kaže - muž i žena, isti vrag", kazao je Putin i dodao da ne misli da je sve loše, "ima prednosti i mana".

Rusija ne može da proizvede oružja koliko joj traže

"Posle uspeha naše armije u Siriji, porasle su narudžbine oružja, pogotovo PVO. Prošle godine prodali smo oružja u vrednosti od 15 milijardi dolara, za ovu godinu već nam je naručeno oružja u vrednosti od 50 miliiona dolara. Ne možemo da podmirimo sve zahteve stranog tržišta. Zato ćemo morati da izgradimo još dve fabrike za proizvodnju naoružanja", kazao je Putin odgovarajući radnicima pogona za proizvodnju PVO.

O Aferi Panama

Pitanje je postavljeno u telefonskom uključenju, a tog građanina Rusije zanimalo je zašto predsednik Rusije ne odgovara na laži koje o njemu objavljuju zapadni mediji, posebno kad je reč o "panamskim papirima".

"Pa nisu baš sasvim laži. Tu aferu kao da su pokrenuli advokati, a ne novinari. Tu nema direktnih optužbi, samo nagoveštaji usmereni prema nekim ljudima", nasmejao se Putin.

"Svuda vire uši naručioca i ne crvene se. Kako se bliže izbori, biće sve više dezinformacija", rekao je.

"Još možemo da zamislimo da mito može biti par štenadi rasnih pasa, ali violine, toga se ne sećam... Nije im moglo pasti na pamet da je Sergej Roldugin, o kome se govori, mogao da pomisli da sav zarađeni novac pošalje na kupovinu instrumenata", izjavio je Putin.

Šef Kremlja smatra da su oni koji su pokrenuli aferu "pucali u prazno", a možda "i u još neko drugo neočekivano mesto".

Foto: Printscreen RT
Foto: Printscreen RT

Kad bi zlatna ribica mogla da vam ispuni tri želje, šta biste tražili?

"Nikada ne čekajte čuda, sami uradite! Sve je u našim rukama, ako budemo čekali čuda od zlatne ribice, naći ćemo se sa razbijenim koritom. Bolje je zasukati rukave i raditi", odgovorio je Putin na pitanje male Tatjane (11).

Da li jedete kašu za doručak? Da li vas teraju na to?

"Nikada nisu mogli da me nateraju da uradim ono što ne želim. Svakog dana jedem kašu za doručak. I danas sam je jeo. U principu, što manje zuba, to više voliš kašu", nasmejao je publiku Vladimir Putin odgovarajući na pitanje devojčice (9).

Odnosi s Turskom

"Tursku i turski narod smatramo prijateljima, problema imamo samo s određenim političarima koji se ponašaju neprihvatrljivo", odgovorio je šef Kremlja na pitanje o odnosima Rusije i Turske.

"Vidim da se tursko rukovodstvo ne bori protiv terorista koliko sarađuje s njima", dodao je Putin i ocenio da Turska nije bezbedna zemlja za ruske turiste.

"Na jugu Turske de fakto bukti građanski rat, sa sve tenkovima i vazdušnim napadima. Nema bezbednosnih garancija za građane Rusije u Turskoj. Tursko rukovodstvo će pokušati da osigura bezbednost turista, ali veliko pitanje je da li će uspeti u tome", rekao je i ocenio da Rusija nije u "neprijateljskom okruženju" i da se neće ni naći u njemu.

Vaša bvša supruga Ljudmila Aleksandrovna se udala, kad ćete vi predstaviti novu prvu damu?

Na ovo pitanje desilo se nezamislivo - Vladimir Putin je pocrveneo!

"Nadam se da ono što ću reći o svom privatnom životu neće uticati na cene nafte", nasmejao se u neprilici.

"Mi smo u prijateljskim odnosima, odnosi su nam se verovatno popravili otkako smo se razveli. Mogu da vam kažem, bez obzira na to što pišu novine, ona je svoj život dovela u red. I kod mene je sve u redu.

Da se uozbiljim, ljudi biraju u Državnu dumu i druge organe ljude da bi oni radili. A kad je reč o njihovom ličnom životu, to nije od važnosti. Možda ću vam sledeći put odgovoriti više".

Predsedniče, da se dave Barak Obama i Redžep Tajip Erdogan, koga biste spasli?

Pitanje je postavila mala Varvara Kuznjecova Valja (12), a Putin se nasmejao.

"Valja, postavljaš mi teško pitanje, ne znam šta da ti kažem. Da ti kažem ovako: Ako je neko rešio da potone, nemoguće ga je spasti. Ali, treba pružiti ruku prijateljstva i pomoći dragom partneru ako on hoće", odgovorio je.

Kojim lekovima se lečite, predsedniče?

Na pitanje predstavnika jedne farmaceutske firme koji je u publici u studiju kojim lekovima se leči, stranim ili domaćim, Putin se nasmejao.

"Trudim se da do toga ne dođe, bavim se sportom, a ne lekovima. Preduzimam sve mere predostrožnosti, pogotovo u periodu gripa", odgovorio je predsednik Rusije i dodao da koristi i domaće i strane lekove, ali isključivo one jeftinije.

Situacija u Siriji

Prvo pitanje o međunarodnim problemima bilo je o stanju u Siriji. Komentarišući povlačenje ruske ratne avijacije iz Sirije, on je rekao da su snage koje su ostale u toj zemlji sasvim u stanju da izvode ozbiljne ofanzivne operacije. Dokaz je to što je sirijska vojska odmah posle povlačenja ruskih trupa oslobodila Palmiru i niz drugih gradova.

"Ključ za uspešan mirovni proces u Siriji je političko rešenje, a ne vojna akcija. Neophodno je pregovarati, usvojiti Ustav, održati prevremene izbore - tako će se izaći iz krize", rekao je.Putin: Ruska ekonomija je u sivoj fazi, ali trendovi su pozitivni (Foto: Printscreen YouTube)

O doping skandalu

Na pitanje da li ruski sportisti treba da se spremaju za Olimpijske igre s obzirom na niz doping skandala, predsednik Rusije je odgovorio da sportisti uvek treba da budu spremni.

"Rusija sarađuje sa Svetskom antidoping agencijom (WADA) i međunarodnim advokatima da bi raščistila situaciju", odgovorio je Putin i ocenio da odluka da se lek meldonijum uključi u spisak zabranjenih preparata nije politička. On je podsetio da je WADA već revidirala svoj stav: sportisti koji su osumnjičeni za upotrebi meldonijuma imaju mogućnost da se opravdaju. Biće sprovedena testiranja kako ova supstanca, o kojoj se u suštini malo zna, isparava iz organizma .

"Naravno, borićemo se za pravična rešenja. Ministarstvo sporta sarađuje sa dobrim advokatima po ovoj temi", naveo je Putin.

Ruska ekonomija

Na pitanje novinara o poskupljenjima, Putin je rekao da je ruska ekonomija u "sivoj zoni" i da se popravlja, ali nije se potpuno popravila. Ove godine je recesija, sledeće uspon, kazao je on i dodao da cene hrane jesu povećane za 2,2 odsto, ali da je to rezultat mera za razvoj poljoprivrede u uslovima sankcija Zapada.

"Glavno je kako obezbediti priliv investicija kako povećati efikasnost i podići prihode stanovništva. Vlada sada razmišlja o tome. Ne bi trebalo da štampamo novac, trebalo bi da promenimo strukturu ekonomije. Planiramo da privreda ostvari rast iduće godine, i iz tog razloga neće biti potrebe za potrošnjom tolike količine sredstava iz Rezervnog fonda koliko smo potrošili prošle godine. Tako da ne bi trebalo da strahujemo", kazao je Putin.

Prema njegovim rečima, međunarodne rezerve Rusije vratile se na nivo s početka 2014. godine i rezervni fondovi su dovoljni za još četiri godine. U ovom trenutku, ukupna sredstva u tim fondovima, prema njegovim rečima, iznose 50 milijardi dolara, odnosno 71 milijardi dolara, respektivno, što je jednako udelu od 10,5 odsto bruto domaćeg proizvoda Rusije.

Ruska ekonomija se, kako je rekao, još uvek nije oporavila iako je aktuelni trend pozitivan.

"Prošle godine godine smo imali pad BDP-a od 3,7 odsto, dok za ovu godinu, ruska vlada predviđa pad od 0,3 odsto, da bi naredne godine ostvarila rast od 1,4 odsto", izjavio je Putin. Ruski predsednik je takođe poručio građanima da je aktuelno povećanje cena hrane privremeno i da će se cene stabilizovati, prenosi ruska agencija Tas.

Što se tiče uticaja krize na rusku industriju, automobilska industrija je najteže pogođena, konstatovao je on.

Prvo pitanje postavila je putem video-linka Katarina iz Omske oblasti, koju zanima problem infrastrukture, konkretno kada će vlasti nešto uraditi da poprave katastrofalno loše puteve u njenom kraju.

Katarina iz Omska: Kada ćete nam popraviti puteve? (Foto: Printscreen RT)
Katarina iz Omska: Kada ćete nam popraviti puteve? (Foto: Printscreen RT)

Dobila je objašnjenje da fond za održavanje puteva mora da se poveća na 40 milijardi rubalja i obećao da će se na tome raditi. Rekao je da mu je prvenstveni cilj da se novac preusmeri tako da se troši ne samo na izgradnju puteva, nego i na njihovo održavanje.

Predsedniku Rusije uživo, preko SMS, interneta i video-linka postavljaju pitanja ne samo o politici, ekonomiji, vojnim sukobima i gorućim svetskim problemima, nego i iz svih drugih oblasti.

(Raša tudej/Sputnjik/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja