(VIDEO) VOJSKA SPASAVA UGROŽENE: Nov zemljotres jačine 5,4 Rihtera pogodio Novi Zeland
Foto: Reuters

Ni dana mira

(VIDEO) VOJSKA SPASAVA UGROŽENE: Nov zemljotres jačine 5,4 Rihtera pogodio Novi Zeland

Planeta -

BLENHAJM - Zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale pogodio je danas Novi Zeland, a nema izveštaja o izazvanoj šteti ili cunamiju.

Geološki institut SAD je saopštio da je epicentar bio na 45 kilometara jugoistočno od grada Blenhajma, na dubini od deset kilometara, prenosi Tass.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Spasilačke službe Novog Zelanda uz pomoć broda i helikoptera mobilisane su i danas bi trebalo da počne evakuacija hiljadu turista blokiranih u području koje u nedelju pogodio zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, u kojem su dve osobe poginule i pričinjene su velike štete.

ZEMLJOTRES IM SRAVNIO KUĆU: Hrabra starica (100) preživela, ali njen sin se nije izvukao

Brod novozelandske mornarice isplovio je iz Oklenda i trebalo bi u sredu ujutro po lokalnom vremenu da stigne u Kaikouru, region Južnog ostrva, kako bi evakuisao 500 turista, prenosi Hina.

Foto: AP
Foto: AP

Jaki odroni koje je izazvao potres presekli su putne pravce i pruge do grada Kaikoura, gde su se sklonile stotine unesrećenih. Tu se zateklo između 600 i 1000 turista, uglavnom stranaca koji su došli da posmatraju kitove.

U evakuacijama će učestvovati i četiri vojna helikoptera, avion "Herkules C-103" koji će iz vazduha ispuštati pomoć gradu, kao i pedesetak civilnih helikoptera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track