(VIDEO) ZAHAROVA: Obamina administracija kriva što smo došli na ivicu Hladnog rata
Foto: Reuters 17 2 2016

Objasnila

(VIDEO) ZAHAROVA: Obamina administracija kriva što smo došli na ivicu Hladnog rata

Planeta -

Administracija američkog predsednika Baraka Obame do kraja nastavlja da nanosi udare na temelje rusko-američkih odnosa, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnoj konferenciji za medije.

„Do svog poslednjeg dana odlazeća administracija nastavlja i nastavlja čak u poslednjim satima, mi sve to vidimo i pratimo, da nanosi udare na temelje odnosa“, rekla je portparolka ruskog Ministarstva. Rezultati predsedničkog mandata Baraka Obame za rusko-američke odnose su žalosni, njegova administracija vratila ih je na stanje vremena Hladnog rata, dodala je ona.

„Nazvaćemo stvari pravim imenom — rezultati su žalosni. Odlazeći demokratski tim svesno je vratio bilateralne veze do stanja iz vremena Hladnog rata. Istovremeno je do svog poslednjeg dana nastavila i nastavlja čak i u poslednjim satima, što mi vidimo i posmatramo, da nanosi udare po njihovim temeljima“.

Režim prestanka neprijateljstava u Siriji se poštuje u čitavoj zemlji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na redovnoj konferenciji za medije.

„Režim prekida neprijateljstava u zemlji, koji je uveden 30. decembra 2016. godine uz pomoć Rusije i Turske, poštuje se na čitavoj teritoriji zemlje“, rekla je Zaharova.

Ona je napomenula da narušavanje primirja ima lokalni karakter i da su ruska i turska strana, koje su garant sporazuma, detaljno u njih upućene. Rusija se nada da će sastanak o Siriji u Astani pomoći jačanju režima prekida neprijateljstava u Siriji i stvoriti atmosferu za pokretanje pregovora.

„Nadamo se da će međunarodni sastanak o sirijskom rešenju u Astani 23. januara pomoći u konsolidaciji režima prekida neprijateljstava u Siriji i stvoriti povoljnu atmosferu za pokretanje inkluzivnog međusirijskog dijaloga u Ženevi pod okriljem UN na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 2254, odgovarajućih odluka međunarodne grupe za podršku Siriji i ženevskog komunikea od 30. juna 2012“, rekla je Zaharova.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track