(VIDEO) ZBOG SATIRIČNE PESME: Merkelova odobrila zahtev Turske za sudsko gonjenje komičara
Foto: Reuters I AP

Uvredio Erdogana

(VIDEO) ZBOG SATIRIČNE PESME: Merkelova odobrila zahtev Turske za sudsko gonjenje komičara

Planeta -

Nemačka kancelarka rekla je danas da će nemačka vlada dozvoliti da se sudski goni televizijski komičar koji je napisao satiričnu pesmu o turskom predsedniku, ali da o daljem postupku odlučuju sudovi.

Turska je uputila zahtev Nemačkoj da podigne optužnicu protiv TV komičara Jana Bemermana zbog vređanja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u satiričnom spotu.

Merkelova je istovremeno najavila reformu krivičnog zakonika da bi se ukinuo član 103 prema kome se kažnjavaju uvrede nekog predstavnika strane države, što je kivično delo za koje preti kazna zatvora od tri godine, prenosi agencija Frans pres.

Jan Bemerman ide na sud zbog satire (Foto: AP)
Jan Bemerman ide na sud zbog satire (Foto: AP)

Bemerman je satiričnu pesmu pročitao na televiziji ZDF pre dve nedelje da bi ilustrovao, kako je rekao, ono što ne bi bilo dozvoljeno u Nemačkoj. Televizija ZDF je povukla taj odlomak iz svoje arhive, ali je navela da nije prekršila zakon.

Ranije je druga televizija emitovala satiričnu pesmu koja je takodje ismejavala turskog predsednika i razljutila Tursku. Zbog toga je tursko ministarstvo spoljnih poslova u martu uručilo nemačkom ambasadoru protestnu notu.

Evo tog spota:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track