(VIDEO) ZOVU GA DŽAKUZI SMRTI: Nalazi se na dnu okeana i ubija sve što mu se približi
Foto: Youtube/Printscreen

Misteriozna oblast

(VIDEO) ZOVU GA DŽAKUZI SMRTI: Nalazi se na dnu okeana i ubija sve što mu se približi

Planeta -

Takozvani Džakuzi smrti je jedno od najčudnovatijih mesta na svetu.

Istraživači su otkrili ogroman bazen soli blizu obale u Nju Orleansu, poznatiji kao “Džakuzi smrti“. Nalazi se na dnu okeana i on sam nema dno. Naučnici tvrde da se ovde možda naći odgovor na pitanje postoji li život i na drugim planetama.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

“To je jedna od najneverovatnijih stvari u dubokom moru. Odete na dno okeana i tamo zateknete nešto poput jezera ili reke kako teče. Čini se kao da više niste na ovoj planeti“, rekao je profesor biologoje Erik Kords, sa Univerziteta Templ.

Tim je izvadio uzorke mikroba koji su se adaptirali na život u okruženju s visokim nivoom soli, a Kords veruje da ova bića mogu da ukazuju da postoji život na drugim planetama u našem solarnom sistemu i dalje.

Foto: Youtube/Printscreen
Foto: Youtube/Printscreen

“Većina naučnika gleda na ove ekstremne Zemljine stanovnike kao modele nečega što možda možemo otkriti na drugim planetama. Tehnologija korišćena na dnu okeana će definitivno biti primenjena na svetove pored našeg.“

Jedan od glavnih ciljeva pregledanja ovog bazena soli bio je da se sprovede mapiranje visoke rezolucije za istraživanje tog područja.

“Ispod površine sa viskokim nivoom soli,nalazi se gusto, puno ugljovodonika i fluidno blato. Uređaj je došao do 19 metara dubine, ali nikada nije dostigao do čvrstog dna, što može da znači i da nema dna.“

Naučnici će ovaj neobičan teren iskoristiti kao model za ono što bi mogli da otkrijemo na drugim planetama.

"Tehnologija upotrebljena u dubinama mora pomoći će nam da istražimo svet izvan našeg", rekao je Kords.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track