(VIDEO,FOTO) SRPSKA VOJSKA NA AMERIČKOJ VEŽBI U RUMUNIJI: Okupili 5 zemalja zbog stabilnosti regiona
Foto: Printscreen Facebook

Vojna saradnja

(VIDEO,FOTO) SRPSKA VOJSKA NA AMERIČKOJ VEŽBI U RUMUNIJI: Okupili 5 zemalja zbog stabilnosti regiona

Planeta -

Samo nekoliko dana nakon aktiviranja 800 miliona dolara vrednog raketnog štita u Rumuniji, SAD su održale vojnu vežbu promovišući regionalnu stabilnost u istočnoj Evropi zajedno sa pet drugih zemalja, uključujući i Srbiju.

Oko 350 vojnika iz šest zemalja učestvovao u vojnim vežbama u strelišu Smardan kod Galaca, na istoku zemlje u blizini granice sa Rumunijom. Vežbe su završene danas.

Vežba pod nazivom "Platinasti orao 16.1" okupila je vojnike iz Bugarske, Moldavije, Rumunije, Srbije, Velike Britanije i SAD. Oni su vežbali lakše napade aviona i helikoptera SOCAT između ostalih stvari, dok je jedan od komandanata rekao da se vežba sprovodi zbog "stabilnosti" u regionu.

"Prvi bataljon marinaca se širi u istočnoj Evropi, a činjenica da smo došli ovde, u Rumuniju, i treniramo sa pet drugih naroda, zaista promoviše regionalnu stabilnost. Zajednička vežba u miru znači da će se oni koji treniraju zajedno boriti dobro zajedno ", rekao je potpukovnik Džastin Ansel iz korpusa američkih marinaca za Russia Today.

Krajem aprila, dva američka F-22 Raptor 5G stelt borbena avioni su raspoređena na aerodromu u Rumuniji, čime je NATO pokazao podršku svojim istočnoevropskim saveznicima zbog nečega što vidi kao "rusku agresiju."

Inače, vojna baza Mihail Kogalniceanu nalazi manje od 400 kilometara od ruskog vojno uporište Sevastopolj na poluostrvu Krim.

U 2014. godini američki predsednik Barak Obama obećao je da će ojačati vojnu sposobnost istočnih članica NATO-a.

Unija sprovodi veliki broj vojnih vježbi u blizini zapadnih granicama sa Rusijom u poslednje dve godine, ali bez trajnog stacioniranja velike sile na teritoriji novih članica Alijanse.

Inače, ruski predsednik Vladimir Putin oštro je kritikovao aktiviranje štita u Rumuniji.

(RT/E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja