VRAĆA ISTOM MEROM: Japanski premijer posetiće Perl Harbor, ali se neće izviniti
Foto: Reuters 21 Nov

Diplomatske posete

VRAĆA ISTOM MEROM: Japanski premijer posetiće Perl Harbor, ali se neće izviniti

Planeta -

Premijer Japana Šinzo Abe biće prvi japanski lider koji će ovog meseca posetiti Perl Harbor, gde će odati poštu žrtvama japanskog napada na tu luku pre 75 godina, ali se neće izviniti za taj napad, izjavio je danas glavni sekretar japanske vlade Jošihide Suga.

"CIlj posete je da se oda pošta poginulima u ratu, a ne izvinjenje", rekao je Suga na brifingu za novinare u Tokiju, preneo je AFP.

On je dodao da će poseta biti prilika da se budućim generacijama pokaže rešenost Japana da se ne ponove "užasi i patnje rata", kao i prilika da se prikaže pomirenje između Japana i SAD.Američki ministar odbrane Ešton Karter, koji boravi u Japanu u okviru svoje turneje po Aziji, rekao je novinarima da savezništvo između SAD i Japana "nikada nije bilo jače nego danas".

Abe je najavio u ponedeljak da će posetiti Havaje 26. i 27. decembra, gde će se sastati sa američkim predsednikom Barakom Obamom i kao prvi japanski lider odati poštu žrtvama japanskog napada na Perl Harbor pre 75 godina.

"Posetiću Perl Harbor" sa Obamom, rekao je Abe.

Šinzo Abe i Barak Obama u Hirošimi, Foto Reuters
Šinzo Abe i Barak Obama u Hirošimi, Foto Reuters

OVO DOSAD NIJE URADIO NIJEDAN JAPANSKI LIDER: Šinzo Abe dolazi u prvu posetu Perl Harboru

Abeova poseta uslediće nakon prve posete predsednika SAD u maju Hirošimi, gradu na koji su SAD bacile atomsku bombu 1945. godine.

Japan je napao američke snage u Perl Harboru u decembru 1941. godine kada je poginulo više od 2.400 američkih vojnika i civila.

Podsetimo, Barak Obama je prvi američki predsednik koji je posetio Hirošimu i odao počast žrtvama, ali je tada rekao da se neće izviniti za atomsku bombu koja je bačena na kraju Drugog svetskog rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track