VREME JE DA KONAČNO ZNATE ISTINU! Ovo je odgovor na večno pitanje DA LI JE HRIST POSTOJAO!
Foto: Wikipedia

Ugledni teolog rešava enigmu

VREME JE DA KONAČNO ZNATE ISTINU! Ovo je odgovor na večno pitanje DA LI JE HRIST POSTOJAO!

Planeta -

Želeći da odgovori na, kako su ih nazvali nerešena pitanja oko postojanja Isusa Hrista, Gardijan je zamolio doktora teologije Sajmona Gaderkola da odgovori na pitanja o životu i smrti Hrista.

Koliko sigurni možemo biti da je Isus Hrist stvarno živeo?

Istorijskih dokaza o Isusu iz Nazareta ima mnogo. Jevrejski i rimski istoričari ga spominju unutar nekoliko decenija od njegovog životnog veka, a spominje se i u više desetina hrišćanskih dokumenata. Uporedimo to s, recimo, kraljem Arturom koji je navodno živeo oko 500. godine posle Hrista. Glavni istorijski izvori za događaje iz tog doba Artura uopštee ne spominju, a prvi puta se spominje 300 ili 400 godina nakon što je navodno živeo.

Šta nam hrišćanski napisi mogu reći?

Prvi dokumenti u kojima se Isus spominje su poslanice Svetog Pavla, a naučnici se slažu da je najranija poslanica napisana unutar 25 godina od Hristove smrti. Detaljniji biografski podaci o Isusu u evanđeljima iz Novog Zaveta nastali su otprilike 40 godina nakon što je umro. Svi ovi napisi pojavili su se tokom života brojnih svedoka, a opisi koji se nalaze u njima korespondiraju s kulturom i geografijom Palestine iz prvog veka.

Šta nehršćanski autori kažu o Isusu?

Koliko je poznato, prvi autor izvan Crkve koji je spomenuo Isusa bio je Josip Flavije. U svojoj istoriji judeizma koju je napisao oko 93. godine poslije Hrista, Flavije ga spominje dvaput. Jedno od tih spominjanja je kontroverzno jer se smatra da su ga hrišćanski pisci promenili, međutim drugo nije pod sumnjom jer se radi o referenci na Jakova, 'brata tzv. Hrista'. Otprilike 20 godina nakon Flavija rimskim političari Plinije i Tacit spominju Isusa. Tacit piše da je Isusa pogubio Pontije Pilat, rimski prefekt Judeje za vreme Tiberija. Plinije je zapisao da su hrišćani na severu Turske, gdje je Plinije obavljao dužnost guvernera, poštovali Hrista poput Boga.

Jesu li pisci davnih vremena raspravljali o postojanju Isusa?

U najranijim knjigama jevrejskih rabina Isus je javno prokazan kao Marijino nepriznato dete i čarobnjak. Satiričar Lucijan i filozof Celzije opisali su Isusa kao bitangu, međutim ne zna se ni za koga iz starog sveta ko je sumnjao u Isusovo postojanje.

Koliko je danas kontroverzno postojanje Isusa?

Francuski filozof Mišel Onfrej o Isusu govori kao o hipotezi, tvrdeći da je njegovo postojanje ideja i da on nije istorijska ličnost. Pre deset godina u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenut je Projekat Isus koji je trebao odgovoriti na pitanje je li Hrist stvarno postojao. Neki su pisci tvrdili da je i Nazaret izmišljotina.

Postoje li arheološki dokazi o Isusu?

Deo konfuzije oko Isusove istorijske autentičnosti uzrokuju neobične arheološke debate koje se o njemu započinju. Nedavno se tvrdilo da je Isus bio Kleopatrin praunuk te se te tvrdnje pokušalo dokazati uz pomoć novca koji je navodno nosio njegov lik. U nekim krugovima još postoji interes za Torinskim platnom, u koje je Isus navodno umotan prilikom sahrane. Papa Benedikt XVI rekao je da Torinsko platno 'niti jedna ljudska ruka nije u stanju napraviti' te da je to 'ikona Velike Subote'.

Teško je pronaći istoričare koji Torinsko platno smatraju ozbiljnim arheološkim podatkom. Dokumenti koje su proizveli hrišćanski, jevrejski i rimski pisci čine većinu značajnijih dokaza o Kristu. Ti istorijski izvori ostavljaju vrlo malo prostora za sumnje u to da je Isus živeo i umro. Zanimljivije je pitanje ujedno i ono koje se istorijom i činjenicama ne može dokazati - a to je da li je Isus nakon smrti vasrksao.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: (KURIR TV) VASKRS je najveći hrišćanski praznik, POGLEDAJTE i zašto?

(Gardijan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track