VREME JE ZA JURIŠ NA SRCE DŽIHADISTA: Sprema se napad na prestonicu Islamske države!
Foto: AP 25 Avgust

Pohod na Raku

VREME JE ZA JURIŠ NA SRCE DŽIHADISTA: Sprema se napad na prestonicu Islamske države!

Planeta -

Sirijski grad Raka, de fakto prestonica ID, sledeće je poprište borbe međunarodnih snaga protiv džihadista posle juriša na Mosul u Iraku, najavljuje AFP.

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je da džihadisti Islamske države, koje iračke i kurdske snage napadaju u Mosulu uz podršku koalicije na čelu sa SAD, već beže preko granice u Raku.

"Ne možemo sebi dopustiti greške u gonjenju terorista koji već napuštaju Mosul i odlaze u Raku", rekao je Oland, nagovestivši da je taj sirijski grad sledeće poprište.

Istovremeno, zamenik američkog državnog sekretara Entoni Blinken rekao je da međunarodna koalicija koja se bori protiv Islamske države sada treba da se fokusira na Raku.

"Posle Mosula, Raka je najhitnija, to je grad gde Islamska država planira prekomorske napade. Raka im je zapravo prestonica", istakao je Blinken.

Raka, koja leži na reci Eufrat u blizini granice sa Turskom, sa više od 200.000 stanovnika, u martu 2013. postala je prva provincijska prestonica u Siriji koja je pala u ruke pobunjenika, u to vreme Fronta Al-Nusra, tadašnjeg ogranka Al-Kaide u toj zemlji.

Međutim, ubrzo su izbili sukobi između Al-Nusre i džihadista buduće Islamske države.

Džihadisti su nametnuli islamska pravila oblačenja u školama i počeli da napadaju crkve u Raki, uvodeći vladavinu terora obeleženu otmicama i javnim obezglavljivanjima. Šestog januara 2014, izbio je pravi rat između rivalskih grupa pre nego što su džihadisti preuzeli kontrolu nad celim gradom.

Pet meseci kasnije, Mosul je pao u ruke džihadista, a vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi je 29. juna u tom iračkom gradu proglasio takozvani "kalifat" koji obuhvata Irak i Siriju.

Raka je mesto najgorih zlodela Islamske države, kao što je kamenovanje žene do smrti na osnovu optužbi za preljubu ili, pak, ubijanje homoseksualaca bacanjem sa krova.

U provinciji Raki je spaljen i kavez sa jordanskim pilotom, o čemu svedoči video-snimak koji je Islamska država objavila na internetu februara 2015.

Strogo tumačeći islamske zakone, džihadisti u Raki su strogo zabranili cigarete i alkohol, istovremeno zabranivši muškarcima da briju brade, a žene prisiljavajući da nose veo, takozvani nikab.

Pravila su uvedena i kad je reč o prodavnicama, pri čemu je samo venčanim parovima dozvoljeno da zajedno idu u kupovinu, dok su u izlozima zabranjene lutke kao modeli.

Na glavnom trgu u Raki se trguje seksualnim robljem, posebno otetim Jazidi devojčicama, a to je i mesto na kojem se protivnici džihadističkih pravila muče do smrti. Zapadne obaveštajne služne upozoravaju da Raka, koja se nalazi 550 kilometara severoistočno od Damaska, služi kao baza za planirane napade u drugim zemljama, zaključuje francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track