VREME JE ZA NAPLATU DUGA: Žene Jazida formirale bataljon, kreću na Mosul protiv islamista
Foto: Youtube/Printscreen

Bivše seksualne robinje

VREME JE ZA NAPLATU DUGA: Žene Jazida formirale bataljon, kreću na Mosul protiv islamista

Planeta -
Žene Jazida, bivše robinje džihadista osnovale su brigadu, a sada je, kako navode, došlo vreme da naplate dugove.

U iračkom delu Kurdistana formirana je brigada žena Jazida, bivših seksualnih robinja, koje se bore rame uz rame sa kurdskim pešmergama za oslobođenje Mosula.

Kako raste broj žena oslobođenih iz ruku ISIL, tako se brigada uvećava, kaže komandant ove brigade, kapetan Hatun Hider, i dodaje da 500 novih regrutkinja čeka da započne obuku.

"Kada god izbije rat, naše žene su najveće žrtve", kazala je.

Bore se sa Kurdima, Foto: Profimedia
Bore se sa Kurdima, Foto: Profimedia

Brigada se zove "Snage žena Sunca" i već je učestvovala u borbama za oslobođenje planinskog venca Sindžar, gde im se nalaze domovi. Pripadnice brigade čine samo mali deo od nekoliko hiljada žena i devojaka koje su teroristi ISIL zarobili 2014. i prisilili ih na seksualno ropstvo.

"Ima mnogo naših žena u Mosulu. Njihove porodice ih čekaju. Oslobođenje će ih možda vratiti kućama“, kaže kapetan Hider.

Ona dodaje da je brigada jazidskih žena, oslobođena od svakodnevnog silovanja, a koje su obučile pešmerge postala elitna jedinica i model za sve žene u regionu.

Preživele se sa mukom sećaju užasa kroz koje su prošli. Jedna majka je ispričala kako je tokom ropstva zatrudnela i kada se porodila nije joj bilo dozvoljeno da hrani novorođenče. Potom je jedan džihadista odsekao glavu dečačiću jer je plakao.

Oko 5.000 Jazida, i muškaraca i žena, bilo je u zarobljeništvu, dok je oko 2.000 uspelo da pobegne iz takozvanog kalifata Islamske države. Prema procenama UN, džihadisti i dalje drže u zatočeništvu oko 3.500 ljudi u Iraku, među kojima ima dosta žena i dece.

Islamisti Jezide smatraju nevernicima i zato ih progone. Većina Jazida, oko pola miliona, živi raštrkano po kampovima u Iraku i Kurdistanu.

(Dejli Mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track