ZA KOGA ON RADI? Šef turske obaveštajne službe traži da svet prizna Islamsku državu!
Foto: Printscreen Yt

Zagovornik terorizma

ZA KOGA ON RADI? Šef turske obaveštajne službe traži da svet prizna Islamsku državu!

Planeta -
Prvi čovek MIT Hakan Fidan je jedan od najvernijih saveznika predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i naziva teroriste islamskim revolucionarima i poziva Zapad da ne dozvoli Vladimiru Putinu da ih slomi!

Hakan Fidan je u tom govoru osudio rusku vojnu operaciju protiv terorista ISIL u Siriji, optuživši Moskvu za pokušaj "gušenja" islamske revolucije u Siriji i za ozbiljno kršenje povelje Ujedinjenih nacija, prenela je nemačka agencija AVD njuz u članku "Šef turske obaveštajne službe: ISIL - realnost i mi smo optimisti povodom njene budućnosti".

Agencija citira Fidanove reči: "Islamska država je realnost i mi treba da priznamo da ne možemo da uništimo tako dobro organizovani i popularni državni sistem kao što je Islamska država. Zato pozivam svoje zapadne kolege da revidiraju svoje poglede na islamski politički pokret, ostavljajući po strani svoj cinični mentalitet, i da ne dozvole realizaciju plana Vladimira Putina da slomi islamske revolucionare."

Fidan je dodao: "Turska deli zabrinutost Zapada u tome da u Islamsku državu idu građani iz čitavog sveta, uključujući i Evropu. Kako bi se rešio taj problem potrebno je otvoriti u Istanbulu stalno predstavništvo ili kancelariju Islamske države".

​Prema Fidanovim rečima, Turska je čvrsto ubeđena da je potrebno "pružiti medicinsku pomoć svima, nezavisno od njihove političke ili religiozne pripadnosti, ranjenima i ljudima sa povredama".

AVD njuz potvrđuje da od kako su počele žestoke borbe u Siriji veliki broj ranjenih pripadnika Islamske države prelazi na tursku teritoriju i dobija pomoć u vojnim bolnicama Turske, uključujući provinciju Hataj.

(Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja