ZABORAVITE EL ČAPA: Upoznajte šefa najkrvoločnijeg narko-kartela! Njegova zverstva nemaju granicu!
Foto: Youtube

Strah i trepet

ZABORAVITE EL ČAPA: Upoznajte šefa najkrvoločnijeg narko-kartela! Njegova zverstva nemaju granicu!

Planeta -
Toplog majskog dana prošle godine, članovi rastućeg meskičkog narko kartela krenuli su u napad. Blokirali su više od 30 puteva, pa su usred bela dana palili bankomate i banke u Guadalajari. Kad je vojska krenula na njih, članovi kartela su oborili njihov helikopter i zatim pobili vojnike koji su se nalazili unutra.

Bio je to drzak i zastrašujući prikaz moći.

"Zavladala je panika. Niko nije znao šta će se sledeće dogoditi", kaže Pedro Guerero Haro, forenzički istražitelj koji je na kraju morao "razvrstati" sav taj nered.

Dok ovih dana vlasti slave ponovno hapšenje narko-bosa Hoakina Guzmana Loera, poznatijeg kao El Čapo, stručnjaci napominju da je na slobodi jedna još opasnija figura, koja nije dosad uhapšena, ali za koju se veruje da je organizovala krvavu opsadu u Guadalajari. Reč je o Nemesiu Ozegueri Servantesu - ili tek - El Menčou.

Tokom proteklih nekoliko godina, on se popeo do najvišeg nivoa u narko kartelu, pa je polako ali sigurno preuzeo snagu koju je nekad imao El Čapo. Kartel kojim on upravlja odlučio se da se domogne moći na bilo koji mogući način, uključujući i korišćenje, ako se pojavi potreba za tim, raketnih bacača.

"On je trenutno na vrhu svih kriminalaca u Meksiku", izjavio je Tristan Rid, meksički bezbednosni analitičar.

Danas je potrebna određena sposobnost kako biste se uzdigli u zaraćenom svetu droge, u kojem se narko mreže bore na sve brutalnije načine. Iako su federalci postigli određene uspehe poslednjih godina, pogotovo u sagi sa El Čapom, čak i njihove pobede su imale loše strane, jer se u svakoj od njihovih pobeda otvorio novi prostor za preuzimanje moći, kojeg bi preuzele nove narko snage.

Borba od najmanjih do najvećih

Manji karteli su se tako počeli boriti za preuzimanje nadmoći, te su pritom stvorili užas na ulicama Meksika, za koje su se borili. Uz to, povećala se želja za pobedom kako se raširilo snabdevanje drogom od SAD do Kine i Evrope.A sav taj haos pogodovao je El Menču, koji se poput lisice, polako ali sigurno, prilagodio novonastaloj situaciji i kretao u kojem god smeru bilo potrebno. Tako je menjao saveznike i prebacivao se s meta na heroin, bez da ga je iko primetio.

Iako nije preterano poznat javnosti izvan Meksika, El Menčo i njegov "Cártel de Jalisco Nueva Generación" proširili su svoje područje delovanja od obale do obale, pa su postali najrasprostranjeniji od svih meksičkih "snabdevača".

Kao poslovni čovek s vojnim, analitičkim umom, El Menčo se usresredio na produbljivanje svog lanca trgovine, te na uništenje suparnika ili bilo koga drugoga ko bi mu mogao stati na put.

Inače, kruže glasine da je on bivši policajac, a Ministarstvo finansija SAD, koje mu je zamrzlo imovinu u aprilu prošle godine, tvrdi da je bio u zatvoru u Americi zbog zavere za distribuciju heroina.

Osim toga, uspevao je da se kloni sa radara vlasti, za razliku od svojeg 24-godišnjeg sina El Menčita, koji je dosad hapšen već tri puta. Ali čak i oni koji su ga detaljnije proučavali, ne mogu se saglasiti oko njegovog imena, što dovoljno govori o njegovoj tajnovitosti i uspešnom prikrivanju.

Rascepkana vlada pogodovala kartelima

Premda meksički karteli postoje već dugi niz godina, poslednjih 15 godina je u sklopu njih zabeležen veliki pomak u ravnoteži moći.

Kada je Meksiko imao politički sistem u kojem je vladala jedna stranka, i vlada se lakše nosila s kartelima, ali danas - kad je vlast rascepkana na više stranaka - i karteli bujaju u različitim regijama i sa različitim nivoima snage. Sad karteli kao da postavljaju svoje uslove.

Ubistvima karteli pokušavaju da zastraše lokalne vlasti (i uspijevaju u tome), te ljude tjeraju da im se pokore. Između 2006. i 2012. godine u Meksiku je ubijeno oko 60.000 ljudi, a El Menčo radi punom parom kako bi povećao tu brojku, piše Ozi.

Njegovi su ljudi ubili 15 policajaca a i na Jutjubu se mogu naći užasne snimke mučenja i smaknuća kojima se ponosi CJNG. Jedan video, koji je nedavno uklonjen, prikazivao je oca i njegovog sina koji su bili oblepljeni s eksplozivom. Prvo su detonirali sina, kako bi tata mogao gledati, a zatim i njega.

Ako sqradnici ne plate porez, dobijaju granate kroz ulazna vrata.

Ali grozno su prošli i članovi suparničke bande - Los Zetas, njih 35, kojima su uklonjene uši i udovi, da bi na kraju njihova unakažena tela bila bačena na auto-put usred najveće gužve.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track