ZABORAVITE KINU: Eks-Jugoslavija je Trampova glavobolja
Foto: Reuters

Gardijan: Čuveni londonski list pisao o bivšoj Jugoslaviji

ZABORAVITE KINU: Eks-Jugoslavija je Trampova glavobolja

Planeta -

Balkan je opet suočen s krizom. Granice se preispituju, etničke napetosti rastu i razmena teritorija se pominje kao poslednji način da se spreči nasilje, navodi list

LONDON - Balkan koji tutnji preti da postane glavobolja spoljne politike novog američkog predsednika Donald Trampa, piše londonski Gardijan.

- Zaboravite Kinu i Bliski istok: bivša Jugoslavija mogla bi postati Trampova prva realna spoljnopolitička glavobolja - ističe list.Srbi protiv KlintonoveGardijan u tekstu navodi sagovornike iz Kosovske Mitrovice, gde su, kako dodaje, Srbi uglavnom bili oduševljeni Trampovom pobedom, ako ni zbog čega drugog ono zbog toga što je pobedio suprugu njihovog neprijatelja iz devedesetih Bila Klintona, koji je predvodio NATO bombardovanje.List podseća da je Kosovo 2008. proglasilo nezavisnost i da Beograd to nikada nije priznao. Sporazum pod pokroviteljstvom EU iz 2013. obećao je Srbiji nešto brži put ka članstvu, a Kosovu korake ka statusu kandidata. Ali EU sada ima druge krize na umu, nelogične linije podele su opipljivije nego ikada, piše Gardijan.- Balkan je sada opet suočen s krizom. Granice se preispituju, etničke napetosti rastu i razmena teritorija se ponovo pominje kao poslednji način da se spreči nasilje - navodi se u tekstu.

Gardijan, takođe, ukazuje na Bosnu, gde granica između dva entiteta iz rata „nikad nije u potpunosti zacelila“. Republika Srpska redovno preti referendumom o nezavisnosti, dok su neki bosanski Srbi pretili bojkotom institucija u Sarajevu zbog zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda po tužbi protiv Srbije. Tu je i Crna Gora, predmet izuzetnih političkih potresa prošle godine, kada je vlada tvrdila da su ruske institucije pokušale da orkestriraju državni udar. Na kraju, dodaje Gardijan, tu je i Makedonija, najjužnija republika bivše Jugoslavije, koja se trudi da formira novu vladu nakon političke krize sa etničkim Albancima.Vreme je za izboreDiplomate opisuju 2017. kao „košmarnu godinu“ u regionu zbog izbora u Srbiji, sve veće izvesnosti vanrednih izbora na Kosovu i zagrevanja za izbore u Bosni sledeće godine.Pored toga, očekuju se i prve optužnice pred novim Specijalnim sudom u Hagu za zločine OVK, pred kojim bi mogli da se nađu istaknuti članovi kosovske političke elite, što bi moglo izazvati novu nestabilnost.

Domaćinski večera za guvernere u Beloj Kući DONALD: ZABAVNO JE BITI PREDSEDNIKTramp je organizovao je sa suprugom Melanijom u Beloj kući svečanu večeru za 46 guvernera, tokom koje se osvrnuo na svoje prve četiri nedelje na vlasti. Ujedno to je bio i prvi veliki društveni događaj od kada je poreuzeo vlast.- Posle četiri nedelje na funkciji mogu slobodno da kažem da je zabavno biti predsednik Amerike. Postigli smo gotovo sve što smo započeli i nastavićemo u tom pravcu - poručio je Tramp.Bračni par Tramp je bio vidno dobro raspoložen, a domaćica večeri bila je prva dama. U vazduhu se osećala nota jasmina i ruža jer je tema bala bila prolećna obnova.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track