DOKTOR FRANKENŠTAJN: Prvo presađivanje ljudske glave na drugo telo već 2017. godine!
Foto: Reuters

Čudo medicine

DOKTOR FRANKENŠTAJN: Prvo presađivanje ljudske glave na drugo telo već 2017. godine!

Planeta -
Valeri Spiridonov, čovek koji pati od Verding-Hofmanove, bolesti od koje atrofiraju mišići, volontiraće za neverovatnu proceduru

Prva ljudska transplatacija glave je zakazana za decembar 2017. godine. Italijanski neuronaučnici Serđo Kanavero i Hao-Ping Ren, koji su izvršili na hiljade ovakvih transplatacija na miševima, operisaće Spiridonova.

Operacija bi trebalo da traje najmanje 36 sati i zahteva da telo donora bude na temperaturi između 12 i 15 stepeni Celzijusa kako bi ćelije izdržale duže bez kiseonika. Tkivo oko pacijentovog vrata i kičmene moždine se vadi i spaja sa donorovim telom.

Posle ove operacije, Spiridonov će biti u veštačkoj komi mesec dana i dobijaće lekovei koji će sprečiti njegovo novo telo da odbaci njegovu glavu. Ako bude uspešna, Kanavero veruje da će pacijent biti u stanju da govori svojim glasom čim se probudi i da će hodanje biti moguće za godinu dana.

Foto facebook.com
Foto facebook.com

Ovaj operacija je podigla veliku prašinu, a ostali naučnici opisuju ovu operaciju - između ostalog - i kao neetičku.

1970. godine dr Robert Vajt je izvršio transplataciju glave na majmunu ali kičmena moždina nije bila zakačena za njegovo telo i životinja je umrla osam dana kasnije.

Ruski volonter, Spiridonov, kaže da je ova tehnologija slična onoj "prvi čovek koji hoda u svemiru". "Ova operacija cilja na to da povrati nezavisnost teško obolelih," rekao je. "Ako bude uspešna, pomoći će hiljadama koji su u mnogo gorem stanju nego što ću ja biti u budućnosti."

(Itv)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track