ZASLUŽNI ZA REVOLUCIJU U TUNISU: Nacionalni kvartet za dijalog dobitnik Nobela za mir
Foto: Profimedia

Ceremonija

ZASLUŽNI ZA REVOLUCIJU U TUNISU: Nacionalni kvartet za dijalog dobitnik Nobela za mir

Planeta -
Posle arapskog proleća nastupila je demokratska tranzicija zahvaljujući organizacijama civilnog društva

OSLO - Ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodeljena je Nacionalnom kvartetu za dijalog u Tunisu, za doprinos demokratizaciji nakon revolucije u toj zemlji 2011. godine.

Posle revolucije koja je pokrenula "arapsko proleće", poznate i kao "jasmin revolucija", nastupila je demokratska tranzicija na temeljima dogovora četiri organizacije civilnog društva - Lige za ljudska prava, Reda advokata, Udruženja zaposlenih i Ujedinjenih sindikata.

Kaci Kulman, predsedavajuća Nobelovog komiteta, Foto: AP
Kaci Kulman, predsedavajuća Nobelovog komiteta, Foto: AP

"Kvartet" je dobio Nobelovu nagradu za "odlučan doprinos izgradnji pluralističke demokratije u Tunisu nakon jasmin revolucije 2011. godine".

Jedan od favorita za nagradu je bila i nemačka kancelarka Angela Merkel zbog svog učešća u postizanju mirovnog sporazuma u istočnoj Ukrajini i zalaganje oko izbeglica, šef iranske diplomatije Džavad Zarif i njegov američki kolega Džon Keri zbog postizanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu kao i poglavar Rimokatoličke crkve Franja.

Priznanje je ustanovio švedski naučnik, industrijalac i filantrop Alfred Nobel (1833-1896) kako bi svake godine, iz njegovog ogromnog bogatstva, bile nagrađene ličnosti koje su dale značajan doprinos čovečanstvu. Pojedinačna nagrada se sastoji od diplome, zlatne medalje i čeka na osam miliona švedskih kruna (862.000 evra). Ukoliko ima više dobitnika za jednu nagradu, laureati dele novčani deo priznanja.

(The Guardian)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja