ZAŠTO EPL NE BI KUPIO GRČKU? Ovo je plan koji bi sprečio bankrot! Evo o čemu je reč...
Foto: Profimedia

Izlazak iz dugova

ZAŠTO EPL NE BI KUPIO GRČKU? Ovo je plan koji bi sprečio bankrot! Evo o čemu je reč...

Planeta -
Grčka sprovodi drastične mere kako bi prikupila 750 miliona dolara za otplatu duga. S druge strane, Eplove rezerve koje iznose skoro 200 milijardi dolara konstantno rastu

Sve je počelo kao šala na konferenciji investitora Epla pre par godina. Neko je tada "dobacio" da bi Epl trebalo da iskoristi keš koji ima, oko 194 milijardi dolara, kako bi kupio Grčku.

Tim Kuk, glavni čovek Epla nije bio baš ubeđen. Rekao je da ta kompanija planira da kupi mnoge stvari, ali da kupovina države nije na tom spisku.

Ali kako kaže Leonid Beršidski, kolumnista sajta Blumberg, Tim Kuk je možda propustio dobru šansu.Naime, ove nedelje Grčka sprovodi drastične mere kako bi prikupila 750 miliona dolara za otplatu duga koji ima prema MMF. Gradonačelnik Soluna rekao je da su zatražili da preda rezerve koje ima u kešu.

Grčka vlada je upozorila da će u narednih par nedelja ostati bez gotovog novca.

S druge strane, Eplove rezerve koje se kao što smo rekli iznose skoro 200 milijardi dolara konstantno rastu. Kompanija je odustala od preskupih projekata poput letova u svemir i osmišljavanja nove generacije automobila, a posvetila se unapređenju postojećih proizvioda poput ajfona, ajtjuna...

Beršidski se pozabavio malo matematikom i izračunao da Epl, Majkrosoft, Gugl Fajzer i Sisko imaju ukupno 429 milijardi dolara u rezervama gotovog novca. Većina tog novca se drži izvan SAD kako bi se izbegle visoke takse.

Ako bi se polovina tog novca iskoristila za izbavljenje Grčke to bi svelo dug ove zemlje na 70 odsto njenog BDP, što je kako tvrdi Beršidski podnošljivo za zvaničnu Atinu.

U zamenu za ovu "malu" pomoć Grčka bi ovim kompanijama mogla da da povoljne uslove koji se tiču plaćanja taksi i poreza. Nešto slično što Epl ima u Irskoj gde plaća 2 odsto umesto zvanične koja iznosi 12,5 odsto. Time bi Grčka postala dom za predstavništva Epla, Majkrosofta... što bi podstaklo nova radna mesta u toj zemlji.

"Siguran sam da bi ovako nešto Grci podržali ako bi se stavilo na referendum", zaključio je Beršidski.

(Independent/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track