ZASTRAŠUJUĆE PROGNOZE OBAVEŠTAJACA: Hakeri spremaju još VEĆI HAOS, od ove sabotaže SVET NEĆE SPAVATI
Foto: Reuters

Sajber haos

ZASTRAŠUJUĆE PROGNOZE OBAVEŠTAJACA: Hakeri spremaju još VEĆI HAOS, od ove sabotaže SVET NEĆE SPAVATI

Planeta -

Svet bi uskoro mogao da doživi "ozbiljnu digitalnu sabotažu" koja će prouzrokovati metež, "haos i nered", upozorio je u utorak direktor holandske tajne službe Rob Bertole.

Sabotaža životno važne infrastrukture je "stvar zbog koje možda nećete moći da zaspite", rekao je Bertole pred stotinama stručnjaka i službenih predstavnika okupljenih na konferenciji o informatičkoj sigurnosti u Hagu. Ovo upozorenje dolazi pošto je od petka u neviđenom informatičkom napadu pogođeno više od 300.000 korisnika u najmanje 150 zemalja sveta, mada se čini da napad jenjava.

Pretnja sajber napada "nije nestvarna, ona je tu, oko nas", rekao je Bertole na dvodnevnom forumu koji je organizovala holandska vlada.

"Mislim da smo možda puno bliže ozbiljnom činu digitalne sabotaže nego što se misli", istakao je on.

Bertole je podsetio da je 2012. najveća saudijska naftna kompanije bila na meti kratkog napada a da je tri godine posle hakovana ukrajinska kompanija za distribuciju električne energije, zbog čega nekoliko sati nije bilo struje.Infrastruktura širom sveta je međusobno povezana, što ima velikih prednosti, ali i "nedostataka", rekao je on.

(KURIR TV) Novi virus pokorio svet: 5 super saveta kako da se zaštitite od napada!

"Zamislite šta bi se dogodilo da se na dan-dva ili na nedelju dana izvrši sabotaža čitavog bankarskog sistema", dodao je Berhole. "Ili da se dogodi kvar u našoj saobraćajnoj mreži. Ili da se izvede informatički napad na kontrolore leta dok daju uputstva avionima. Posledice bi bile katastrofalne."

"Koja je trenutno najsigurnija aplikacija dostupna svakom korisniku mobilnog telefona?”

Prema najnovijim istraživanjima, aplikacija koja vam može pružiti maksimalnu zaštitu tokom komunikacije preko vaših mobilnih telefona je Biocoded aplikacija. Potražnja za nekom aplikacijom koja će pružiti sigurnost i slobodu prilikom komunikacije je završena, jer su stručnjaci iz ove firme uspeli da naprave najveću moguću zaštitu vaših podataka.

Biocoded je aplikacija koja vam omogućava trenutno najviši mogući stupanj zaštite tokom komunikacije. Ova aplikacija poseduje dvostruki zaštitni protokol koji vam omogućava potpuno bezbednu komunikaciju. Biocoded aplikacija je proverena I odobrena od strane nezavisnih bezbednosnih agencija. Dok koristite ovu aplikaciju vaše poruke i pozivi su enkriptovani, a najzanimljivija opcija u okviru Biocoded aplikacije su kriptovan “group chat” i vremenski ograničene samo-uništavajuće poruke. Praktično svi podaci koje pošaljete ili razmenite u okviru ove aplikacije su potpuno zaštićeni i niko im ne može pristupiti čak iako vam ukradu telefon ako imate podatke zaključane unutar ove aplikacije.

Edvard Snouden je preporučio Signal, kao aplikaciju koja nudi najveći stepen sigurnosti podataka. Međutim, pojavom Biocoded aplikacije, Signal je je dobio realnu konkurenciju i možda čak izgubio vodeću poziciju, jer Biocoded štiti vaše podatke bolje čak i od Signal aplikacije, što potvrđuje i činjenica da je sigurnostne sile nekih zemalja koriste za internu komunikaciju. Na taj način svaki korisnik ove aplikacije praktično ima najvišu moguću zaštitu podataka na svom telefonu I u komunikaciji preko interneta.

Aplikacija je dostupna na svim mobilnim uređajima (Android, iOS i Windows), a više informacija možete pogledati OVDE

Zemlje moraju da se pripreme za buduće pretnje na digitalnom polju, a vlade i privatni sektor moraju sarađivati, s obzirom da su tu "naša društva najosjetljivija", objasnio je Bertole.

Stručnjaci za informatičku bezbednost koji upozoravaju da su mogući novi napadi, misle da su možda otkrili vezu između Severne Koreje i informatičkog napada svetskih razmera, za koji još niko nije preuzeo odgovornost, a u kom je u nedelju stradalo 165.000 računara.

Pročitajte i ovo:

SIGURNOST NA PRVOM MESTU: Evo kako da bezbedno pošaljete fotografiju, video ili poruku

PRIVATNOST U SIGURNIM RUKAMA: Zašto je Biocoded najsigurnija aplikacija na tržištu?

NE POSTOJI NAČIN DA VAS PRISLUŠKUJU! Svaka vaša poruka i poziv su šifrovani, evo i kako!

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track