ŽIVE IH SAKATE Milioni muslimanskih devojčica strahuju od dolaska leta
Foto: Profimedia

Zastrašujuće

ŽIVE IH SAKATE Milioni muslimanskih devojčica strahuju od dolaska leta

Planeta -
Zakonom je zabranjeno od 2008. godine, ali u tradicionalnim zajednicama ono se i dalje izvodi

KAIRO - Za milione učenica u Egiptu nadolazeći letnji dani ne predstavljaju nikakvu radost. Upravo suprotno početak leta za njih je ujedno i početak sezone sakaćenja genitalija, tzv. ženskog obrezivanja.

Mona Mohamed imala je samo deset godina kad je podvrgnuta obrezivanju.

"Bila sam prestravljena. Vezali su me, majka i baka su bile uz mene", kaže Mona koju su članovi porodice držali na podu dok joj je doktor na podu dnevnog boravka davao anesteziju.

Seća se samo da su joj dali žvaku pre nego što je utonula u san. Tek kad se probudila shvatila je da je osakaćena.

Ilustracija, foto: Profimedia
Ilustracija, foto: Profimedia

Ovakve priče nisu retkost u Egiptu. Obrezivanje devojčica je svojevrstan obred zrelosti još od doba faraona. Više od 125 miliona žena i devojčica u svetu danas je obrezano. 25 odsto njih živi u Egiptu što je najviše od svih zemalja.

Većinu devojčica obrezuju u dobi od 9 i 12 godina i to za vreme letnjih praznika, uglavnom u njihovim sopstvenim kućama. U Egiptu se najčešće izvodi tip 1 obrezivanje, odnosno odstranjuje se deo ili ceo klitoris.

Mona je imala sreće što joj je obrezivanje izveo doktor, mnogim devojkama ono izvode tradicionalne babice nesterilizovanim žiletima.

Žensko obrezivanje u Egiptu je zakonom zabranjeno od 2008. godine , ali praksa je i dalje ustaljena u tradicionalnim zajednicama u kojima se ono smatra 'pročišćavanjem' žene i pripremom brak.

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track