ZATOČENIK GVANTANAMA SE KUNE: CIA ima tajne zatvore u Litvaniji!
Foto: Ap 15 Okt 2015

Otkriće

ZATOČENIK GVANTANAMA SE KUNE: CIA ima tajne zatvore u Litvaniji!

Planeta -

Saudijac Mustafa al Havsavi zatvoren u Gvantanamu koji tvrdi da je boravio u tajnom zatvoru CIA u Litvaniji, zatražio je status žrtve u istrazi o postojanju tog zatvora, saopštila je njegova advokatica.

Taj status žrtve omogućilo bi Al Havsaviju da dobije pristup istražnim spisima, rekla je Ingrid Botirien, njegov advokat tri dana posle podnošenja službenog zahteva sudu u Vilnusu.

Utvrdila je da izveštaj američkog Senata objavljen u novembru 2004. potvrđuje sumnje da je njen klijent bio zatočen u tajnom zatvoru u Litvaniji pre nego što je 2006. premešten u Gvantanamo.

Američki Senat u svom izveštaju, u kome se otkriva da je CIA u ispitivanju zatvorenika primenjivala grube metode, nije otkrila ime nijedne zemlje u kojoj su takvi zatvori, ali aktivisti za ljudska prava ističu da je centar kodnog imena "Violet" delovao u Litvaniji 2005-2006.

Litvansko državno tužilaštvu je u aprilu 2015. pokrenulo istragu o postojanju tajnih zatvora CIA za pripadnike Al Kaide.

Mustafi al Havsaviju (47), zarobljenom u Pakistanu 2003, preti smrtna kazna bude li proglašen krivim za umešanost u napade 11. septembra 2001. u Sjedinjenim Državama.(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track