Zavisi od tumačenja: Evo šta je zaista šerijatsko pravo
Foto: Profimedia

Sve što niste znali

Zavisi od tumačenja: Evo šta je zaista šerijatsko pravo

Planeta -

Šerijat dodiruje mnoge oblasti muslimanskog života, a tumačenja se razlikuju kako od zemlje do zemlje, tako i individualno

Sa usponom radikalnog islama i terorizma, šerijatsko pravo ili islamski religijski zakon, sve više postaje predmet rasprava, piše Newsweek.rs. U ekstremnijim oblicima, šerijat nalaže ženama da budu prekrivene u obučene potpuno u crno, za preljubu je propisano kamenovanje, a za krađu odsecanje ruke.Međutim, šerijat dodiruje i mnoge druge oblasti muslimanskog života, kao što je molitva. Mnogi muslimani se okreću šerijatu zarad moralnog usmerenja, a tumačenja šerijatskog prava veoma su raznovrsna.

Foto AP, Hodočasnici u Meki
Foto AP, Hodočasnici u Meki

ŠTA ZNAČI ŠERIJATReč "šarija" znači "staza" ili "put koji vodi do vode". Odnosi se na niz principa koji upravljaju moralnim i religijskim životom muslimana.ŠTA JE ŠERIJATSKO PRAVOŠerijatsko pravo zasnovano je na Kuranu i životu proroka Mujameda. Uglavnom se bavi pitanjem vere pojedinca koji želi da praktikuje islam, kao i uputstvima kada se treba moliti i kako treba postiti tokom svetog meseca ramazana.Prema muslimanima, šerijatsko pravo nalaže pravedno odnošenje prema ljudima i određuje osnovne principe islama kao vere.Ono propisuje kako treba da izgledaju brak, razvod nasleđivanje i kazne za prestup.

Foto: AP, Ilustracija
Foto: AP, Ilustracija

DA LI JE TO JEDAN ZAKON, ILI IH IMA VIŠEVećina muslimana se uči veri po šerijatu, ali on nije praktikovan uniformno, već postoji više različitih tumačenja koje se nazivaju "fikh".Primena šerijata veoma je raznovrsna u različitim zemljama muslimanskog sveta.GDE SE PRIMENJUJE ŠERIJATSKO PRAVOŠerijat se primenjuje u različitim oblicima širom muslimanskog sveta. Tako ne primer Saudijska Arabija i Iran tvrde da vode državu po šerijatu, iako se jedna od druge veoma razlikuju u implementaciji zakona.

Foto: Reuters, Minaret Velike Džamije u Iraku
Foto: Reuters, Minaret Velike Džamije u Iraku

ŠTA MUSLIMANI MISLEVećina se slaže da porodičnim životom treba da upravlja šerijat, ali da ga ne treba primenjivati u kažnjavanju zločina.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Nikada do sada ispričano: Kako je Islamska država došla u posed hemijskog oružja (II deo)Neverovatno otkriće u Crnoj Gori: Iskopana prva ikada pronađena ilirska palata (FOTO)Definitivno otkrivena: Mađari iskopavaju grobnicu Sulejmana Veličanstvenog (FOTO)Nikada do sada ispričano: Evo kako je Al Bagdadi zaista stvorio Islamsku državuKonflikt u mozgu: Naučnici konačno objasnili zašto doživljavamo "deža vi"

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track