ŽIGOSANI: U Češkoj migrantima ispisuju brojeve na rukama

Flomasteri na delu

ŽIGOSANI: U Češkoj migrantima ispisuju brojeve na rukama

Planeta -
Na taj način lakše evidentiraju članovi iste porodice, kažu iz policije, a saopšteno je da će se ubuduće nositi narukvice

PRAG - Češki policajci su rešili da markerima upisuju brojeve na rukama izbeglica. 214 migranata, uglavnom sirijskih, privedeni su u vozovima na granici iz smera Austrije i Mađarske.

Portparolka češkog ministarstva unutarnjih poslova Lucija Novakova objasnila je da su brojevi upisani zbog velikog broja dece među izbeglicama. "Naš cilj je da sprečimo da se odvoje od roditelja", rekla je ona. Iz policije je rečeno da se na taj način lakše evidentiraju članovi iste porodice. Izbeglice obično dobiju broj na komadiću papira, ali ih često izgube, kažu iz policije. Posmatrače je ovaj prizor asocirao na holokaust, a sami migranti su se pobunili rekavši da su regularno kupili vozne karte za Nemačku i da policija nema razloga da prekida njihovo putovanje.

Češka policija je posle toga saopštila da više neće izbeglice obeležavati brojevima na rukama, već će im davati narukvice.

Mihal Hasek, guverner oblasti Južna Moravija, gde je voz zaustavljen, izjavio je da se lokalne vlasti "samo pripremaju za potencijalnu navalu izbeglica". Češka je od danas počela da pušta izbeglice, ali samo Sirijce koji su zatražili azil u Mađarskoj, da bez većeg zadržavanja pređu u Nemačku i neće ih više prevoziti u izbegličke centre, gde su do sada čekali 42 dana da ih preuzme zemlja u kojoj su prvoj zatražili azil, saopštila je češka Policija za strance.

Inače, nedavne ankete su pokazale da čak 93 posto Čeha smatra kako bi izbeglice treba da se vrate u svoje zemlje. 78 odsto njih se složilo sa stavom da u Češkoj i EU treba ponovo uvesti kontrolu granica, iako bi to ograničilo slobodno kretanje evropskih građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track