ŽIVE U NAJLJUBAZNIJIM ZEMLJAMA NA SVETU: 5 najboljih mesta za novi život
Foto: Shutterstock

Ovde ste dobrodošli

ŽIVE U NAJLJUBAZNIJIM ZEMLJAMA NA SVETU: 5 najboljih mesta za novi život

Planeta -

Za mnoge iseljenike, privikavanje na novi život i traženje novih prijatelja je težak proces. Stoga vam predstavljamo pet država u kojima će svi pridošli stanovnici biti dočekani toplim pozdravom, rukom podrške i prijateljskim osmehom, piše National Geographic Srbija.

Za mnoge iseljenike, privikavanje na novi život i traženje novih prijatelja može da bude veoma teško. Uzimajući u obzir velike razlike u kulturi i jeziku, u nekim mestima su ljudi dobronamerniji i više prijateljski nastrojeni nego u nekim drugim mestima.Svetska internet zajednica InterNations je nedavno sprovela godišnje istraživanje Expat insider, koje je obuhvatalo 14.000 iseljenika iz 191 zemalja koji su se izjasnili o brojnim aspektima života u inostranstvu, uključujući i koliko lako su se prilagodili i pronašli nove prijatelje, a mi vam izdvajamo 5 najboljih država za otpočinjanje novog života:Kostarika: 79 procenata iseljenika se ovde oseća kao kod kućeCentralnoamerička zemlja se visoko kotira u svim kategorijama u okviru godišnjeg istraživanja Expat Insider. Skoro 9 od 10 iseljenika (89 procenata) je zadovoljno sveopštim prijateljskim raspoloženjem naroda, a 8 od 10 (79 procenata) se ovde oseća kao kod kuće.Ovde je ideja življenja čistog života obećanje, pa tako svi koji su umorni od buke i gužve žele da žive na taj način.I dok je engleski jezik široko rasprostranjen, učenje španskog će vam omogućiti da se više približite lokalnom stanovništvu, koje će vas dočekati širom raširenih ruku i smatraće vas prijateljem ukoliko se potrudite da razumete i zagrlite kulturu Kostarike.Iseljenici u penziji hrle na lokacije s plažama poput Gvanakaste, Jacro i Manuel Antonija, a profesionalci žive u Centralnoj dolini blizu San Hosea.Troškovi života na Kostariki su se povećali u poslednjih deset godina, pa tako šolja kafe i kolač mogu da koštaju kao i u nekim mestima u Londonu. Ipak, kao i u većini gradova na svetu, uvek možete da pronađete mesta gde možete da jedete i kupujete po pristupačnim cenama.

Uganda: većina iseljenika se skrasi baš ovde

Ova zemlja u istočnoj Africi je dobila najviše ocene kad je prijateljsko ponašanje u pitanju (57 procenata iseljenika u Ugandi je prijateljstvo u ovoj zemlji ocenilo najvišim ocenama), a svi njeni stanovnici brzo ponude osmeh pridošlice novim meštanima.

"Zemlja nudi mnogo, od neverovatnih pejzaža do prestižnih restorana i barova tokom leta“, kaže ambasador InterNationas Nadya Mileva iz Bugarske koja sada živi u Kampali.Iako Uganda ima svoje probleme, koji uključuju povremene nestanke struje, zagađenje iz starih automobila i brzi porast infrastrukture, većina pridošlica voli Ugandu i odluče da se skrase baš ovde.Većina iseljenika živi u Kampali, gde je engleski učestali jezik. Grad je pogodan za porodice, a dok je južni deo grada kulturno raznovrstan i jeftiniji, uz jednostavan pristup jezeru Viktorija i aerodromu, severni deo je za bogatije stanovnike. Ali iseljenici žive svuda objašnjava Mileva dodajući da je Uganda veoma pristupačna za hranu i rad, pa su iseljenici u stanju da održe visok životni standard. Filipini: uzbudljiv život na ostrvuMnoge multinacionalne kompanije su otvorile svoje kancelarije upravo u ovoj ostrvskoj državi, tako da privlače iseljenike iz celog sveta. Trenutno, stanovnicima iz 159 zemalja nije potrebna viza do dođu na Filipine.Engleski jezik je primarni, a stanovnici su uvek nasmejani i od velike pomoći željni da dočekaju nove stanovnike, što iseljenicima pomaže da se brže prilagode i osete kao kod kuće.Na Filipinima je popularna kultura izlazaka (od festivala, zabava i izlazaka u prirodi) tako da se novi stanovnici mogu lako uklopiti i steći nove prijatelje.I dok većina iseljenika živi u Manili, mnogi biraju dom blizu prelepih gradskih plaža. Tagataj, 74 kilometra južno od Manile je ostrvo popularno za iseljenike.Oni koji preferiraju gradski način života obično odsedaju u centralnim biznis distriktima ili žive u Sebu, drugom najvećem gradu u zemlji.Troškovi života na FIlipinima generalno nisu visoki.Oman: beskrajna avantura u jednoj od najsunčanijih zemalja na svetuOsim što spada u najsunčanije zemlje na svetu, u Omanu žive prijateljski nastrojeni stanovnici koji i reflektuju toplu klimu.Vole da pomažu novim stanovnicima, otvoreni su za kontakt i veoma lako se može desiti da stranca dovedu u kuću na kafu ili voće.Zemlja je poznata po avanturama i životu pod vedrim nebom, kampovanju, pa nemojte da se selite u Oman ako želite gradski život. Ovde je život beskrajna avantura s uvek sjajnim vremenom i pejzažima, različitim narodima i prijateljima.Iako troškovi života u Omanu rastu, smatra se najpristupačnijim mestima za životu na Srednjem istoku.Kolumbija: topla zemlja u svakom smislu te rečiU ovoj zemlji u Južnoj Americi ćete se brzo osetiti kao kod kuće, za šta su u velikoj meri zaslužni Kolumbijci koji su željni da predstave svoju zemlju u pozitivnom svetlu i veoma su pažljivi i prijateljski nastrojeni ka novim stanovnicima.Kolumbija je jedna od zemalja u svetu s najnižim procentom rođenih stranih stanovnika, tako da su novina za sve iseljenike.

"Kolumbijci su od velike pomoći i veseli. Ova zemlja je topla u svakom smislu te reči", kaže Vilijam Duran, koji živi u Medeljinu, drugom najvećem gradu u ovoj zemlji.Pošto je u Kolumbiji razvijena poljoprivredna ekonomija, sveže voće i povrće su dostupni tokom cele godine po pristupačnim cenama, a usluge su previše jeftine.Većina iseljenika mogu lako da priušte kućnu pomoćnicu, vozača i dadilju.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC SRBIJA PROČITAJTE JOŠ I:Naučnici iz Južne Koreje otkrivaju: Salmonela može da pomogne u borbi protiv raka?Drevni oblici života u meksičkim pećinama: Naučnici pronašli mikroorganizme stare 50.000 godinaMapa sveta prema zastupljenosti drugog jezika: Kojim jezikom se najviše govori u Srbiji?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track