ŽIVOTINJE VOJNICI: Amerikanci slali delfine da traže mine, Rusi obučavali protivtenkovske pse!
Foto: Wikipedia

Ratovi iz drugog ugla

ŽIVOTINJE VOJNICI: Amerikanci slali delfine da traže mine, Rusi obučavali protivtenkovske pse!

Planeta -
Knjiga "Beasts of War: The Militarization of Animals" autora Jareda Eglana daje zadivljujući uvid kako su se kroz vekove koristile životinje u ratne svrhe. Džingis-kan je pomoću svoje vešte, izdržljive i brze konjice stvorio jedno od najvećih carstava u istoriji, no nije samo on koristio životinje za borbu.

Ratni slonovi

Zastrašujuću veličinu i pojavu slonova koristili su u drevnoj Indiji, a kasnije Aleksandar Veliki i Hanibal. Slonovi su osim za prenos ratne opreme bili izuzetno važni i za bitke. Slonovi bi se pripitomili i obučili za borbu. Sa slonovima se jurišalo na neprijatelja, razbijali bi njegove redove i gazili vojnike

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Obično bi bili raspoređeni ispred pešadije, a jurili su prema neprijateljskim redovima brzinom od 30 kilometara na sat. Za razliku od konja, slonovi se ne boje vojnika s kopljima, a zbog svoje građe ih lakše izbegavaju nego konji.

Slonovi su imali jak psihološki učinak na neprijatelja, a postali su nepraktični tek pojavom topova u 19 veku. Slonovi se i nakon toga koriste u vojne svrhe, ali prvenstveno za transport i inženjerijske operacije na nepristupačnim područjima.

Poslednji put je zabeleženo da je slonove za transport oružja koristila iračka vojska 1987. godine.

Delfini lovci na mine

Ove prelepe morske životinje pravi su specijalci. Bistre su, s njima je lako raditi, lako pronalaze predmete i u lošim uslovima. Američka vojska je delfine počela da obučava 1960. godine. Na početku su samo proučavali njihovu hidrodinamiku kako bi poboljšali dizajn torpeda, brodova i podmornica.

Uskoro su otkrili kako im ti morski sisari u dubokim vodama mogu postati odlični pomoćnici. Ratna mornarica delfine tretira kao službene kolege i o njima brine 24 sata. Treniraju ih kao vojne i policijske pse i to metodom nagrade. Kad uspešno odrade zadatak, dobijaju ribu.

"Delfini poseduju najsofisticiraniji sonar koji čovek poznaje pomoću kojeg mogu odrediti veličinu i oblik podvodnih objekata. Oni mogu pronalaziti mine i ostale potencijalno opasne predmete na dnu okeana, koje bi bez delfina bilo teško pronalaziti", smatraju u američkoj vojsci.

Tokomm rata u Iraku 2003. godine, delfini su u zalivu Um Kasr uspešno locirali preko 100 mina.

Protivtenkovski psi

Rusi su u borbi protiv nacista tokom Drugog svetskog rata koristili pse s eksplozivom koje su uvežbali da se s pričvršćenom bombom bace pod nemačke tenkove.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Trenirali bi ih tako što bi ih izgladnili i naučili da se hrana nalazi ispod tenkova. Navodno su Rusi na ovaj način razorili oko 300 tenkova, a program je zaustavljen 1996. godine.

Borbene svinje

Svinje su bile najbolje oružje protiv borbenih slonova. Slonovi se naime plaše roktanja svinja. Tokom opsade grčkog grada Megara 226. godine pre Hrista stanovništvo ovog grada iskoristilo je zapaljene svinje kako bi rasterali ratne slonove.

Oni su se zaista i razbježali i pritom ubili veliki broj svojih vojnika. Često su ih u borbama koristili Rimljani i Aleksandar Veliki.

Šišmiš bomba

To je bila bomba koju su osmislili Amerikanci tokom Drugog svetskog rata u borbi protiv Japanaca. U bombi se nalazilo 40 šišmiša. Nakon ispuštanja otvorio bi se padobran koji bi omogućio svim šišmišima, opremljenim eksplozivom, da se razlete oko mete. Kako su japanski gradovi u to vreme bili većinom drvene konstrukcije s tim šišmiš bombama hteli su da time izazovu masovne požare.

Odbrambeni morski lav

Američka mornarica je prvi put koristila morske lavove 1970. godine. Oni su se nalazili u okviru istog programa u kojem su trenirani i delfini. Znali su zajedno da učestvuju u ratnim operacijama

Medved vojnik

Sirijski smeđi medved iz Irana bio je najneobičniji borac na strani saveznika u Drugom svetskom ratu. Nakon što su oslobođeni iz zarobljeništva u Sibiru jedna poljska brigada uputila se na put prema Africi. Mladunče medveda dao im je jedan dečak u zamenu za nekoliko mesnih konzervi. Medu su Poljaci hranili kondenziranim mlekom, a popularnost mu je strahovito rasla.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Uskoro je postao njihova maskota. Medvjed Vojtek s njima je jeo, pio pa čak i pušio cigarete. Ubrzo je i službeno zaveden u knjige poljske vojske među vojnike. Zajedno sa “svojom” jedinicom došao je preko Sirije, Palestine i Egipta do južne Italije, gde su se 1943. iskrcali saveznici. Za nagradu je dobijao pivo, koje mu je postalo omiljeno piće. Kao pravi vojnik, spavao je s ostalima u šatoru.

Vojtek je prenosio municiju puno brže od svih i nikad ništa nije ispustio iz ruku. Brigada je svojeg životinjskog prijatelja Vojteka ovekovječila tako što ga je stavila na svoj službeni grb. Medo je preživio rat a sve do smrti živeo je u edinburškom zoo vrtu.

Njegovi ratni drugovi često su ga posećivali.

Golubovi navode projektile

Projekat Golub je ime američkog pokušaja kojeg je razvio B.F. Skiner, a cilj je bio da se u borbi protiv nacista stvori projektil kojeg navodi golub. Golubovi su bili trenirani da kljucaju metu na navigacionom ekranu i tako održavaju pravac projektila.

Ovaj projekt je bio preradikalan za američki vojni vrh pa je otkazan. Ponovo je pokrenut 1948. ali već pet godina kasnije nastali su prvi sistemi za navođenje projektila i ideja o golubovima je odbačena.

Mačke špijuni

CIA je u vreme Hladnog rata imala 20 miliona vredan projekat program pod šifrom "Akustična maca" o kojem se saznalo iz materijala arhiviranih 1967. godine. Oni su u mačke ugrađivali čipove koji su se nalazili u ušnim kanalima i radio prijemnike u lobanjama.

Puštali bi ih da lutaju po određenom području koje je trebalo špijunirati. Međutim, ubrzo se pokazalo kako je program neuspešan, odnosno da se iz podataka koje su mačke skupile ne može iščitati ništa korisno.

A cilj projekta je bio prisluškivanje sovjetskih funkcionera u Kremlju i sovetskim ambasadama. Mačke su bile dosta nepredvidivi agenti i dosta teške za treniranje. Jedna od prvih mačaka koja je poslana u špijunažu podletela je pod taksi gotovo istog trenutka kad je poslana u misiju.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track