ZLATNA WC ŠOLJA ZA POSETIOCE MUZEJA: Da li biste platili 15 dolara da je koristite?
Foto: Printscreen Twitter

Umetnost

ZLATNA WC ŠOLJA ZA POSETIOCE MUZEJA: Da li biste platili 15 dolara da je koristite?

Planeta -

Sve je počelo kada je Kejtlin Dover, šefica Interaktivnog odelenja Gugenhajmovog muzeja u Njujorku iz zafrkancije pitala Mauricija Katelana kako bi se osećao kad bi njegovu zlatnu WC školjku dali na korišćenje posetiteljima muzeja.

"To bi bio pravi test tog umetničkog dela", odgovorio je istog trenutka uozbiljivši se. Kako je rekao, to kako se ljudi ponašaju prema umetničkom delu, deo je igre", napisala je Dover na stranicama muzeja.

Nije prošlo dugo i muzej je objavio da će oko njegovog umetničkog dela, načinjenog od punog 18-karatnog zlata, koje je nazvao "Amerika", napraviti presedan. Za razliku od apsolutno svih ostalih umetničkih dela ne samo u tom muzeju, nego i širom sveta, posetoci će ubuduće moći da obave nuždu na zlatnoj školjci.

Eksponat je izložen u toaletu na četvrtom spratu muzeja, a odrasli će za njegovo korišćenje morati da plate 15 dolara, dok će za decu i osoblje korišćenje biti besplatno.

Ispred ulaza u WC stajaće čuvar i svaki put posle korišćenja proveravati da li je umetničko delo i dalje kompletno. Katelan je rekao da je ovim potezom želeo najfiniju umetnost učiniti dostupnom svima, da on i inače ide za tim da publika sama interpretira njegovu umetnost, a da ovim potezom "umetnost za onih jedan odsto, postaje umetnost za onih 99 odsto".

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track