ZLOČINCE PRIVESTI PRAVDI: EU od Izraela traži istragu o izgoreloj palestinskoj bebi
Foto: Tanjug

Strašan zločin

ZLOČINCE PRIVESTI PRAVDI: EU od Izraela traži istragu o izgoreloj palestinskoj bebi

Planeta -
Evropska unija zatražila je danas od izraelskih vlasti da sprovedu hitnu istragu o napadu jevrejskih naseljenika na palestinsku porodicu na Zapadnoj Obali koji je doveo do smrti jednoipogodišnje palestinske bebe.

BRISEL - Evropska unija zatražila je danas od izraelskih vlasti da sprovedu hitnu istragu o napadu jevrejskih naseljenika na palestinsku porodicu na Zapadnoj Obali koji je doveo do smrti jednoipogodišnje palestinske bebe.

"Neophodna je puna i hitna istraga kako bi se počinioci ovog strašnog zločina priveli pravdi", kaže se u saopštenju koje je potpisala Maja Kocijančič, portparolka Visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini.

Dečak po imenu Ali Dauabša izgoreo je u požaru za koji se veruje da su ga podmetnuli izraelski naseljenici, a otac majka i brat su zadobili teške opekotine.

"Izraelske vlasti su dužne da preduzmu sve mere da zaštite lokalno stanovništvo i da uvedu politiku ‘nulte tolerancije’ za nasilje od strane naseljenika", poručila je Kocijančič.

U saopštenju se ukazuje da su takvi incidenti opasni, jer zbog zastoja u pregovaračkom procesu mogu da pokrenu novu spiralu nasilja na Bliskom Istoku.

Portparolka je podsetila da EU, kao i veliki deo međunarodne zajednice, osuđuje politiku izgradnje jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, što smatra kršenjem međunarodnog prava.

SAD osudile ubistvo palestinske bebe

SAD su osudile napad na palestinsku porodicu u kojem je nastradao jednoipogodišnji dečak, ocenivši da je reč o brutalnom terorističkom činu.

U saopštenju Stejt departmenta od Izraela se traži da "uhapsi ubice" a dve strane pozivaju da "izbegnu eskalaciju tenzija nakon ovog tragičnog incidenta", prenosi AFP.

Napad je osudio i izraelski premijer Benjamin Netanijahua koji je u telefonskom razgovoru obećao palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu istragu o tom slučaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track