CELA PORODICA ZNALA ZA NAPAD: Uhapšena rođena braća krvnika iz Mančestera
Foto: AP, Twitter Printscreen

Sumnja na organizovanu mrežu

CELA PORODICA ZNALA ZA NAPAD: Uhapšena rođena braća krvnika iz Mančestera

Planeta -

Hašim Abedi, mlađi brat krvnika iz Mančestera, uhapšen je u Tripoliju u Libiji, a britanska policija traga za pomagačima koji su atentatoru pomogli da napravi eksploziv i koji su možda spremni za novi smrtonosni napad

Mlađi brat Salmana Abedija, rođen 1997. godine, uhapšen je u Tripoliju, javlja agencija Rojters.Portparol Ahmed Bin Salem rekao je da je Hašem bio u kontaktu sa svojim bratom neposredno pred napad.

"Imamo dokaze da je bio umešan u akcije ID sa svojim bratom. Pratili smo ga duže od mesec i po dana", rekao je bin Salem i dodao "bio je u kontaktu sa svojim bratom i znao je za napad".

Dok britanska policija nastoji da dobije što precizniji uvid u karakter Salmana Abedija, rođenog u Velikoj Britaniji, premijerka Tereza Mej sastala se s zvaničnicima sigurnosti koji su naveli da postoji realna opasnost novog napada.

Sastavni deo ovakve sigurnosne procene je strahovanje da je Abedi mogao da radi sa širom mrežom terorista koji možda imaju veze s militantnim grupama koje su sposobne za planiranje i izvršenje samoubilačkih bombaških napada.

"Pitanje je da li je delovao sam ili je bio deo mreže koja želi smrt", kazao je za Rojters anonimni izvor blizak istrazi.

"Strahuje se da možda postoje i drugi koji su mu pomogli pri izradi bombe koja zahteva određen nivo znanja", kazao je izvor.

Uhapšena je i peta osoba zbog povezanosti sa bombašem samoubicom koji je u Mančesteru usmrtio 22 osobe, saopštila je danas policija. Čovek koji je nosio paket uhapšen je u Viganu, 27 kilometara zapadno od centra Mančestera, prenosi Rojters.

"Danas posle podne smo izveli hapšenje u Viganu u okviru istrage o užasnom napadu u Mančester areni", rekla je portparolka policije u Mančesteru.

Prema njenim rečima, on je prilikom hapšenja imao paket koji je trenutno na analizi, navodi agencija.

Otac osumnjčenog napadača, Ramadan Abedi rekao je ranije danas agenciji AP da je još jedan njegov sin, Ismail u utorak uhapšen u Enleskoj.

(24sata/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track