ZOVU JE NACISTIČKA MLADA: Najzad progovorila žena odgovorna za 10 ubistava
Foto: AP 16 Mart

Pljačke, ubistva...

ZOVU JE NACISTIČKA MLADA: Najzad progovorila žena odgovorna za 10 ubistava

Planeta -

Prvi put u tri i po godine suđenja odlučila je da progovori. Beate Čap zna da govori, bilo je prvo što su iz sudnice javili reporteri.

Izvinila se za zločine, objavila da se promenila i da danas više ljude ne ceni po tome kojoj naciji pripadaju, nego po njihovim delima.

Beati (41) se sudi u Minhenu za deset ubistava: ona, njen dečko Uve Mundlos i zajednički prijatelj Uve Bohnhardt od 2000. do 2006. godine ubili su devet imigranata, osam Turaka i jednog Grka i jednu policajku. Od 1998. do 2011. pripadali su neonacističkoj tajnoj organizaciji NSU (Nacionalsocijalističko podzemlje) i širom Nemačke pljačkali banke, ubijali i podmetali bombe.

"To je vrlo jeftin pokušaj da izbegne odgovornost”, rekla je zastupnica žrtava Barbara Džon. Pokušava da se oslobodi optužbi, ali neće uspeti, proces je pri kraju, piše Zidojče Cajtung. To što je progovorila izazvalo je šok jer je podstaklo nade da je jedina preživela članica neonacističke terorističke grupe odlučila da otvoreno govori i tako rasvetli barem deo nepoznatih informacija koje se već godinama vuku oko tog slučaja. Kako je moguće da u jednoj sređenoj evropskoj zemlji gotovo deceniju i po u tajnosti operiše grupa nacističkih ubica?

Foto: AP
Foto: AP

Trojka se upoznala na istoku Nemačke, ali su operisali u celoj zemlji, od Bavarske na jugu do Kelna na severu. Kako je moguće da tajne službe nisu ništa preduzele, iako je dokazano da su više puta bile na tragu ekstremno desnoj terorističkoj grupi? U svom kratkom iskazu pred sudom Beate je unapred pripremljenu izjavu pročitala s papira.

"Sredinom devedesetih sam se identifikovala s nacionalsocijalističkim načelima. Ali nakon toga je ova identifikacija splasnula i danas je potpuno nestala. Danas više ne bih sudila o ljudima po njihovom nacionalnom poreklu i političkim stavovima, nego po činjenicama", istakla je. Izvinila se žrtvama i njihovim porodicama, ali i ponovila ono što stalno govore njeni advokati - da o ubistvima nije ništa znala.

Foto: AP
Foto: AP

“Osuđujem ono što su Uve Mundlos i Uve Bohnhardt učinili svojim žrtvama”, rekla je u pred sudom. Verovatno na nagovor svojih advokata, nagađaju nemački mediji koji prenose da je optuženoj glas bio suzdržan i ravnodušan dok je brzo i jasno čitala nekoliko pripremljenih rečenica. U skladu s pre stvorenom medijskom slikom o ćutljivoj ženi s društvenog dna koja ni u najtežim situacijama ne pokazuje osećanja.

Beate samo pokušava da spasi svoju kožu, prokomentarisao je Dojče vele. Bila bi senzacija da je odlučila da rasvetli seriju rasističkih zločina, ističu, ali ona to nije učinila.

Ipak, priznala je da je učestvovala u paljenju kuće u kojoj je poginuo jedan čovek i to je ono što i dalje stoji. Konačno, njeno obraćanje se sudu tumači i kao priznavanje svedočenja iznesenog tokom suđenja kad je bivši pristalica NSU rekao da je i on imao ljubavnu aferu s Beate i da verovatno nije bio jedini osim dvojice njenih najbližih, Mundlosa i Bohnhardta.

(VIDEO) OTKRIVENA TAJNA USPEHA HITLEROVIH TRUPA: Zahvaljujući njoj su za jednu noć pregazilI Evropu!

Četiri dana kasnije Beate je pokucala na vrata policije u rodnom gradu Jeni. Na pitanje je li i ona razmišljala o samoubistvu odgovorila je da jeste, ali da za to nije imala hrabrosti. Prvo se branila da nema veze ni sa čim, ali je krajem prošle godine u pisanoj izjavi priznala da je bila članica NSU. Tvrdi i dalje da nije imala veze sa zločinima, nego se bavila logistikom.

U iskazu je rekla da se predala jer se bojala da sama živi. Oca nikad nije upoznala, a majka se više puta udavala pa je Beate odrasla s bakom i jedva završila školovanje. Potpuno je bila zavisna o mladićima s kojima je krenula u zločinačku avanturu. Suđenje je počelo u proleće 2013, a kraj se još ne vidi.

(VIDEO) ŽENE NACISTA NISU SMELE DA BUDU MRŠAVE I OFARBANE: A evo i zašto im je to bilo zabranjeno

OVA ŽENA JE HEROJ: Krenula sama protiv kolone neonacista u Švedskoj

(Spiegel)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track