ZVALI GA KRALJ AFRIKE, UMRO KAO IZBEGLICA: U predgrađu Vašingtona umro poslednji monarh Ruande
Foto: Printscreen YouTube

Sudbina

ZVALI GA KRALJ AFRIKE, UMRO KAO IZBEGLICA: U predgrađu Vašingtona umro poslednji monarh Ruande

Planeta -

Posljednji kralj Ruande Kigeli V, koji je vladao tom ističnoafričkom državom manje od godinu dana pre nego što je izbegao i nastanio se u SAD, umro je u nedelju u 80. godini.

Rođen kao Žan-Baptist Ndahindurva, kralj Kigeli došao je na vlast 1959. Samo godinu dana kasnije bio je prisiljen da beži iz zemlje zbog sukoba s belgijskim kolonijalnim vladarima.

Presto je preuzeo posle smrti polubrata Mutare III, koji je pod nerazjašnjenim okolnostima umro uoči "socijalne revolucije" Hutua, koja je naterala u zbeg stotine hiljada Tutsija. Godine 1994. pripadnici plemena Hutu izvršili su genocid nad manjinskim Tutsima i na najdivljačkiji mogući način pobili oko 800.000 ljudi, žena i dece.

Kigeli V bio je Tutsi. Novi život počeo je na istoku Afrike, u Keniji i Ugandi, da bi kasnije otputovao za SAD, gde se 1992. trajno nastanio u predgrađu Vašingtona.

800.000 MRTVIH: Ruanda obeležava 20 godina od genocida

Monarhija je ukinuta na referendumu u septembru 1961, a iduće godine Ruanda je stekla nezavisnost. Izbegli kralj je u SAD vodio fondaciju "Kralj Kigeli V" za pomoć izbeglicama iz Ruande.

Časopis iz Vašingtona je 2013. objavio članak o Kigeliju, koji je živeo od donacija u socijalnom stanu.

"Zovu me kraljem Afrike", rekao je tada Kigeli. "To je dobar osećaj", dodao je. Decenijama je govorio da bi voleo da se vrati u domovinu, malenu, podeljenu zemlju, jednu od najsiromašnijih na svetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track