SLOVENAČKI POLITIČAR ŠOKIRAO IZJAVOM: Rupel bi u Piran slao vojne brodove
Foto: Youtube Screenshot/namirsultano

Ako ne prođe arbritaža

SLOVENAČKI POLITIČAR ŠOKIRAO IZJAVOM: Rupel bi u Piran slao vojne brodove

Region -

Dimitrij Rupel najveći problem vidi u činjenici što su Slovenci "za dve nedelje na hrvatskom moru spremni da žrtvuju državne interese".

Slovenački političari ne reaguju na najave iz Hrvatske da odluka Arbitražnog suda, koja bi trebalo da bude objavljna pretposlednjeg dana juna, nema nikakvu važnost za Hrvatsku. Ne reaguju ni na ponudu razgovora o svim otvorenim pitanjima, pa i o granici, koju je preksinoć, po ko zna koji put, iz Zagreba Ljubljani uputio hrvatski premijer Andrej Plenković, piše Novi list.

Vođa slovenačke diplomatije Karl Erjavec, koji će prisustvovati objavljivanju arbitražne odluke u haškoj Palati mira, čiji je sadržaj zasad nepoznat, priprema nekoliko "scenarija" u vezi sa implementacijom arbitražne odluke.

Erjavčev prethodnik Dimitriji Rupel je jedan od aktera Afera Piranski zaliv i boji se da aktuelna slovenačka vlada nije odlučna u tome da privoli hrvatsku stranu da poštuje arbitražnu odluku.

Rupel je protalu Nova24tv otkrio kako najveći problem vidi u činjenici što su Slovenci "za dve nedelje na hrvatskom moru spremni da žrtvuju državne interese" i smatra da bi slovenačka vlada u Piranski zaliv morala da pošalje vojni brod Triglav, jedini brod u slovenajkoj floti, i kupiti još nekoliko novih vojnih brodova, koji bi trebali "da brane slovenačke teritorijalne vode".

Nema nikakve sumnje da će se slovenački patrolni brodovi nakon objave arbitražne odluke pojaviti u spornom području, na primer u koridoru do otvorenog mora, koji se nadaju dobiti odlukom Arbitražnog suda

.

Kurir.rs/Rtl.hr

Foto: Youtube screenshot/namirsultano

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako bez kvalifikacija SNS kadar dobija direktorsku funkciju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track