SLOVENIJA PRIPRETILA: Čekamo još malo, a onda blokiramo Hrvatsku!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

ARBITRAŽNA ODLUKA I DALJE VRUĆA TEMA

SLOVENIJA PRIPRETILA: Čekamo još malo, a onda blokiramo Hrvatsku!

Region -

Čekaćemo još malo, a možda i blokiramo Hrvatsku, izjavio je premijer Slovenije Miro Cerar.

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je da će njegova vlada pokušati da sa Hrvatskom postigne dogovor o implementaciji arbitražne presude o granici.

"Sada nije vreme za najavljivanje mera protiv Hrvatske zbog kršenja arbitražne odluke i moramo pokazati spremnost da zajedno s njom postignemo dogovor o implementaciji", rekao je Cerar novinarima prilikom posete opštini Novo Mesto.

On je dodao da Slovenija i Hrvatska moraju još jednom same da pokušaju da reše to pitanje, ali je naglasio da ukoliko to ne bude išlo, on će biti prvi koji će odlučno zahtevati da njegova vlada uradi sve što je potrebno da se primeni arbitražni sporazum.

foto: Printscreen YT

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec ranije je rekao da Ceraru ne savetuje odlazak u Zagreb na planirani susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovćem tvrdeći da ima lična iskustva da Hrvatska ne poštuje dogovore i da bi međusobni dijalog o otvorenim pitanjima mogla da zloupotrebi kako bi "razvodnila" arbitražnu presudu koju Slovenija želi da primeni.

Erjavec, takođe, nije isključio mogućnost da će Ljubljana Hrvatsku, koja arbitražnu presudu ne priznaje, blokirati kad dođe vreme za njen ulazak u šengenski prostor.

Komentarišući izjavu ministra, Cerar je rekao da je prerano najavljivati mere protiv Hrvatske za koje se zalaže Erjavec koji očekuje da će Hrvatsku "pritisnuti" i Evropska komisija, kao što je to učinila u slučaju Poljske zbog njene pravosudne reforme koju Evropska komisija ne odobrava.

On je dodao da će Slovenija nuditi Hrvatskoj "ruku saradnje" na implementaciji arbitražne presude "još neko vreme".

"Ako je Hrvatska prihvati, onda ćemo u to ići zajedno i sarađujući", rekao je Cerar, dodajući da je to najviše što može da ponudi, između ostalog i zbog međunarodne zajednice koja o tome očekuje međusobnu saradnju i dijalog.

Cerar je ukazao na to da "svi očekuju da će se dve članice EU ponašati po evropskim standardima" naglasivši da "Slovenija to i čini".

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije objavilo je danas da je Erjavec dobio odgovor Evropske komisije u vezi sa svojim pismom s početka nedelje u kojem je potpredsednika Komisije Fransa Timermansa obavestio o tome da Hrvatska "prodire" u slovenski akvatorij u Piranskom zaljevu i u Šengenski prostor.

Evropska komisija je tim povodom ponovila svoj raniji stav u vezi s arbitražnom presudom u kojem očekuje da će ona biti ispoštovana, navelo je ministarstvo.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track